IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie redenen om voorlopig te blijven huren

Voor sommigen is 't een heel logische stap om een huis te kopen, terwijl anderen beter nog even kunnen wachten. Hoe zit dat bij jou?

Herken je jezelf in (één van) de volgende drie punten, dan is het waarschijnlijk beter om te blijven te huren. In ieder geval voorlopig.

1. Je hebt geen spaargeld

De situatie op de woningmarkt is momenteel relatief gunstig voor starters en misschien vind je het daarom wel heel aantrekkelijk om nú een huis te kopen. Maar think again als je geen, of nauwelijks, spaargeld hebt. Het is onverstandig om zo'n enorme aankoop te doen zonder dat je een goedgevuld spaarvarken achter de hand hebt. Huren is dan veel veiliger.

Uit onderzoek van FitVermogen komt naar voren dat ongeveer één op de twaalf Nederlanders de aankoop van een woning de belangrijkste reden vindt om vermogen op te bouwen. Van de veertigplussers zegt 14% dit als voornaamste reden te zien.

En dat is verstandig van die mensen. Doe 't zelfde en zorg voor een buffer, ga niet alleen uit van je inkomen. Niet alleen omdat je bij de aankoop van een huis altijd op bijkomende kosten moet rekenen, maar ook omdat je nooit exact weet wat de toekomst gaat brengen - qua onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld. Want als je huurt en er gaat iets kapot, dan bel je je huurbaas even. Maar ben je woningeigenaar, dan moet je alles zelf regelen én betalen.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

2. Je kent je vooruitzichten niet

Over die toekomst gesproken: weet je zeker dat je inkomen stabiel blijft? En dan bedoelen we niet alleen de komende maanden, maar ook de komende jaren? Als je een hypotheek aangaat zul je iedere maand een deel van je lening moeten afbetalen. Steevast. Ga dus na of je (denkt dat je) bij je huidige werkgever kunt en wilt blijven werken. Zonder vast inkomen wordt het immers heel lastig je hypotheek af te lossen en je andere vaste lasten te betalen.

Als je huurt moet je natuurlijk ook iedere maand betalen, maar aan een huurhuis ben je niet op dezelfde manier gebonden. Soms heb je dan wel te maken met een (jaar)contract, maar als je je huur even niet meer kunt betalen, blijf je in de regel niet met heel hoge schulden achter.

En, ook belangrijk: weet je zeker dat je op één en dezelfde plek wilt blijven wonen? In hetzelfde huis, in dezelfde stad? Aan een koophuis zit je waarschijnlijk wel even vast. En je krijgt te maken met eenmalige kosten, die je niet zo even terugverdient. Dus als je nu al weet dat je binnen een paar jaar weer iets heel anders wilt, wacht dan nog maar even.

Moraal: als je niet weet waar je over een paar jaar zult staan, of wílt staan, leg jezelf dan niet vast. Het kan altijd nog.

3. Je weet er te weinig van

Tot slot, los van je (gebrek aan) spaargeld en vooruitzichten: hoe staat het met je kennis van zaken?

Stel dat je nú een huis zou willen kopen, weet je dan eigenlijk wel waar je moet beginnen? Weet je iets van hypotheken, al is het maar de basis?

En ik noemde het al even bij punt 1: die (onvoorziene) extra uitgaven. Als woningeigenaar krijg je daar hoe dan ook mee te maken. Zorg er daarom voor dat je inzicht hebt in dingen die er bij een eigen huis komen kijken: dat je weet hoeveel geld (én tijd) je kwijt bent als je iets wilt gaan verbouwen, wanneer er dingen kapot gaan, wat er bij onderhoud komt kijken.

Als je een huis koopt moet je voorbereid zijn, kortom. Je moet bijkomende verantwoordelijkheden kennen én aan willen gaan. Zie je dat niet zitten, dan ben je misschien geen geboren huiseigenaar.

Om mee te nemen in je overweging: Stappenplan: kopen of huren?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›