IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zakelijke rechtsbijstandverzekering: is die wel nodig?

 

Vroeg of laat kan elke ondernemer te maken krijgen met juridische conflicten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan in deze situaties van pas komen. Maar is het eigenlijk verplicht en altijd nodig? Plus: wat biedt de verzekering precies en zijn er ook alternatieven? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Het kan elke ondernemer overkomen: je raakt in een conflict met een klant, leverancier of werknemer. Als dit complex of erg ingrijpend wordt, ben je al snel gebaat bij juridische hulp. Met een verzekering voor zakelijke rechtsbijstand sta je er niet alleen voor als een klant niet wil betalen, een leverancier niet de gewenste producten levert of een werknemer moeilijk doet bij ontslag.

Je kunt dan gemakkelijk hulp krijgen van juristen die je advies geven of helpen het conflict op te lossen. Dit kan gaan om zowel grote als kleine problemen. Het doel van een rechtsbijstandverzekering is om juridische problemen efficiënt en kosteloos op te lossen. Op deze manier vang je als ondernemer zowel zorgen als kosten af.

Wanneer heb je deze verzekering nodig?

Het is belangrijk om te weten dat een zakelijke rechtsbijstandverzekering ten eerste niet verplicht is en ten tweede ook niet altijd noodzakelijk. Het kan wel zeker een slimme keuze zijn als je jezelf wilt beschermen tegen en voorbereiden op onverwachte juridische problemen. Als je weet dat je risico loopt op conflicten of weet dat deze regelmatig voorkomen binnen je bedrijf of sector, kan het verstandig zijn om de rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Conflicten kunnen enorm veel tijd, geld en stress kosten. Die energie kun je beter in de groei van je onderneming stoppen.

Het afsluiten van deze verzekering kan bovendien goedkoper uitvallen dan meermaals een advocaat inhuren. Heb je een klein bedrijf of werk je als zzp’er? Dan kunnen wanbetalingen bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem zijn, waar de rechtsbijstandverzekering bij kan helpen.

Vraag jezelf vooraf af hoe groot het risico is wat je loopt. Dat ligt bijvoorbeeld aan de hoeveelheid leveranciers en klanten waar je afhankelijk van bent en met welke bedragen per order je werkt. En check voor het afsluiten van de verzekering of er een minimum schadebedrag geldt, voordat je je zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt aanspreken voor rechtsbijstand. Bij sommige verzekeraars is dit bijvoorbeeld €500, bij anderen is er geen minimumbedrag. Juridisch advies is overigens altijd inbegrepen, ongeacht het bedrag van de schade.

Let op: een privé rechtsbijstandverzekering dekt geen zakelijke conflicten. Dit zijn twee losse verzekeringen.

Wat zijn alternatieven?

Naast een zakelijke rechtsbijstandverzekering zijn er ook nog andere opties om juridische conflicten aan te pakken. Dit is helemaal afhankelijk van jouw situatie en risicobereidheid. In bepaalde gevallen kun je gebruikmaken van een pro deo advocaat. Hierbij is juridische hulp gratis of gesubsidieerd vanuit de overheid. Dit is beperkt beschikbaar. In particuliere gevallen bijvoorbeeld voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens vallen en in zakelijke gevallen kunnen bijvoorbeeld NGO’s hiervoor in aanmerking komen.

Je kunt er ook voor kiezen om juridische diensten of hulp pas in te schakelen op het moment dat het nodig is. Dus op het moment van conflict. Dit kan flexibiliteit bieden, maar ook hoge kosten met zich mee brengen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de risico’s bewust te accepteren en de eventuele kosten zelf te dragen. Hoe groot dat risico is, heb je deels zelf in de hand. Zorg bijvoorbeeld voor goede offertes met waterdichte en complete algemene voorwaarden. Er zijn zelfs mogelijkheden om workshops te volgen over juridische basisvaardigheden en aan te sluiten bij een branchevereniging voor ondersteuning en juridisch advies.

Er zijn ook andere verzekeringen die bij zakelijke conflicten en onverwachte gebeurtenissen iets vergoeden. Als je jezelf wilt beschermen tegen schadeclaims van anderen dan komt een verzekering tegen bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) goed van pas. Deze dekt schade die jij, je werknemers of je producten bij anderen hebben aangericht. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar toch kan een opdrachtgever of brancheorganisatie dit eisen. Meer weten? Bekijk dan onderstaande video: Aansprakelijkheidsverzekering | Bedrijfsrisico’s de baas

Helaas komt het ook voor dat er schade aan je bedrijfspand ontstaat door inbraak of vandalisme. Hiervoor kun je een opstalverzekering of bedrijfsschadeverzekering afsluiten. Deze verzekeringen kunnen kosten dekken voor bijvoorbeeld herstel of gemiste inkomsten. Wat ook relevant kan zijn, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om inkomstenverlies bij ziekte of ongeval van je werknemers op te vangen.

Elke verzekering heeft een eigen doel en voorwaarden. Weeg daarom altijd je behoeften af tegen de risico’s en lees altijd goed de polisvoorwaarden door!

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›