IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 conclusies die een belegger kan trekken na de overwinning van Trump

Beeld: © ANP

De verkiezingsuitslag laat er geen twijfel over bestaan: Donald Trump is met overtuiging gekozen tot president van de Verenigde Staten. In de afgelopen weken reageerden veel analisten en economen op het nieuws en schenen ze hun licht over de voorziene impact van de overwinning op de financiële markten. Welke conclusies worden er getrokken?

Laten we een rondje langs de velden doen. 

1. Trump goed voor Amerikaanse aandelen, dollar en goud

Veel analisten lijken het erover eens dat de overwinning van Trump goed is voor Amerikaanse aandelen, vanwege het zicht op lagere belastingen en minder regelgeving.

Aandelen in Europa en opkomende markten gaan het vermoedelijk lastig krijgen. De verwachting is namelijk dat Trump flinke importheffing wil invoeren, wat bedrijven buiten de VS zal raken. Een logisch vervolg is dat het gat in de waardering tussen Europese en Amerikaanse aandelen alleen maar groter gaat worden. En dat de dollar aansterkt en de euro verzwakt. 

2. Duurzame aandelen en luxeproducenten onder druk

Trump heeft duurzaamheid niet bepaald hoog op de agenda staan en lijkt juist met name te willen investeren in de fossiele industrie. Dit zal duurzame aandelen niet ten goede komen. 

En hoewel de spanningen met Rusland onder Trump vermoedelijk afnemen, zullen die met China juist toenemen, zoals ook het geval was ten tijde van het presidentschap van Trump in 2016. Dit zal Europese bedrijven die handel drijven met China in een moeilijke positie brengen.

Bovendien zullen nieuwe handelstarieven de handel met de VS ook bemoeilijken. Europese autoaandelen kunnen getroffen worden, al zijn er diverse analisten die van mening zijn dat deze aandelen al flink zijn afgestraft en dat de nodige risico’s al zijn ingeprijsd. Ook producenten van luxegoederen zullen het moeilijk krijgen.

3. Olieprijs omlaag

Het valt niet uit te sluiten dat Trump het Oekraïne-conflict snel wil oplossen en de banden met Rusland aanhaalt. Dit zou Europa enigszins kunnen helpen, aangezien de olieprijs daardoor kan dalen. Dit effect kan ertoe leiden dat de Europese economie wat harder kan groeien, terwijl de inflatie verder kan teruglopen. 

4. Rentes stijgen

Obligatiebeleggers zijn vermoedelijk minder blij met Trump. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen over een brede linie al flink op en koersen daalden navenant.

Dat beeld zal vermoedelijk niet snel veranderen. Hogere importheffingen, lagere belastingen en een strenger immigratiebeleid zullen naar verwachting leiden tot aantrekkende inflatie en dus hogere rentes, stelt ING. Die hogere rentes zullen op termijn ook beleggers in smallcap- en techaandelen parten kunnen spelen. 

5. Hogere inflatie

De inflatie kan in de VS nog een tijdje hoog blijven als gevolg van de eventuele nieuwe importheffingen. Hierdoor zal de Federal Reserve mogelijk minder snel de geldkraan dichtdraaien dan eerder werd verwacht.

Volgens Schroders ligt de neutrale rente (de rente waarbij de economie noch gestimuleerd noch afgeremd wordt, waardoor de inflatie stabiel blijft) in de VS rond de 3,50%. “De Fed zal de rentes boven dit niveau willen houden.”

Lees ook: De grote winnaars van dit kwartaalcijferseizoen in de VS

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›