IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggingsjaar 2020 overleven? Ga voor deze sectoren

De AEX schreef dit jaar al meer dan 22% bij en de AMX won zelfs al circa 35%. Ook beleggers in Amerikaanse aandelen mogen niet klagen: techbeurs Nasdaq won dit jaar 33% en de S&P 500 liep op tot recordhoogtes. De stemming lijkt dus opperbest, maar volgens analist Sam Stovall van CFRA kan dat volgend jaar veranderen. Althans: voor bepaalde sectoren. 

Stovall is niet verrast dat de beurzen er dit jaar goed bij lagen. “Het derde jaar van een presidentstermijn in de VS is historisch gezien het sterkste jaar binnen de vierjarige termijn”, zo zei hij in een interview met de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch

Sinds de Tweede Wereldoorlog stegen aandelen in 84% van de gevallen met gemiddeld 16% in het derde jaar, aldus de analist. Het vierde jaar van de ambtstermijn is doorgaans minder goed voor aandelen. De beurzen stegen in 78% van de gevallen met slechts 6,3%.

Kijk naar de winnaars

Hoe doorsta je als belegger dan zo goed mogelijk het vierde jaar? Stovall adviseert te kijken naar industrieën en subsectoren die aan het eind van dit jaar goed presteren. 

Naar welke sectoren moet je dan kijken? Stovall wijst op aandelen gerelateerd aan informatietechnologie en industrials. Deze sectoren werden dit jaar grofweg 4% meer waard. Ook de sector communicatiediensten lag er goed bij met een plus van 3%. Nutsbedrijven en vastgoed mogen volgens Stovall evenmin over het hoofd gezien worden. 

Check ook: 5 opmerkelijke feitjes over sectorfondsen

De marktvorser adviseert verder te kijken naar bedrijven die in de afgelopen jaren consistent zijn geweest in het uitbetalen van dividenden. Goede ETF-tips zijn volgens hem de Dividend Appreciation ETF van Vanguard en de iShares Core Dividend Growth-ETF. 

Financials en waardeaandelen

De Amerikaanse zakenzender CNBC deed zelf ook een ronde langs analisten en strategen om naar hun visie voor 2020 te vragen. De topstrategen van Wall Street verkiezen voor volgend jaar in tegenstelling tot Stovall juist financials en waardeaandelen, boven de namen en sectoren die in de afgelopen maanden nog de rally aandreven. 

Van alle brokers waar CNBC langs ging, had iedereen een Overwogen advies op de financiële sector. Velen bleken ook te spreken over consumentengoederen, maar Bank of America, BMO en Credit Suisse adviseerden juist daarvan weg te blijven. 

Voor 2020 verwachten de analisten een gemiddelde groei voor de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 van iets meer dan 5%. 

“Financials zullen de weg leiden”, aldus strateeg Brian Belski van BMO. “De bedrijfswinsten zullen volgend jaar voor de bredere markt aantrekken en historisch gezien profiteren waardeaandelen daar het meest van”, aldus Belski.

Dividendrendement

De voorkeur voor financials is enigszins opvallend, gezien de lage rentes in het afgelopen jaar. Toch is Bank of America van mening dat de financiële sector een opwaartse beweging kan maken, vanwege het aantrekkelijke dividendrendement, de minimale kredietrisico’s en de redelijke waarderingen. 

Lees ook: Keuze voor de juiste sector kan je rendement maken of breken

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Wopke 15 december 2019 11:47 0
    Zijn de Dividend Appreciation ETF van Vanguard en de Ishares Core Dividend Growth ETF wel beschikbaar in Europa? Welke broker heeft ze?
  2. tjerk 21 december 2019 11:14 0
    Binck. De giro is gestopt met ETF trading

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

... en nog 5 factoren om op te letten als je overweegt om in te stappen. Lees verder ›