IEXGeld

Dossiers

Profiel

Efficiënt koelen en vriezen

Energie besparen betekent ook vaak geld besparen. Wat moet je doen, of juist niet doen om geld te besparen met je koelkast?

Het spreekt voor zich nieuwe koelkasten met een A-label of hoger (A+, A++ of A+++) zijn energiezuiniger dan oudere koelkasten met bijvoorbeeld een D-label. Heb je een nieuwe koelkast nodig, koop dan zo’n energiezuinige en bespaar ongeveer 65 euro per jaar op je energierekening.

Maar heb je geen nieuwe koelkast nodig, dan kan je met de volgende maatregelen je energierekening met 80 tot 100 euro verlagen.

1. Zet je koelkast minstens 10 centimeter van de muur af en op een koele plek. Dus niet naast de oven of de verwarming. Door genoeg ruimte te creëren voor het afvoeren van warmte, verbruikt de koelkast minder energie.

2. Een volle koelkast en vriezer verbruikt minder energie dan een lege. Dus zorg dat jouw koelkast precies groot genoeg is voor jouw huishouding. Te groot is zonde. Vul desnoods flessen met water om de koelkast en vriezer op te vullen

3. Laat producten eerst volledig afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, zo voorkom je dat de koelkast onnodig opwarmt. Wil je iets ontdooien, doe dat dan in de koelkast. Zo gaat er geen kou verloren; de kou wordt namelijk door de koelkast gebruikt om te koelen.

4. De ideale temperatuur voor een koelkast is tussen de 4 en 7 graden celsius, voor een diepvriezer minstens -18 graden Celsius. Zet ze dus niet kouder dan nodig.

5. Laat de koelkastdeur niet te lang open staan. Bedenk van te voren wat je wil pakken. Voor elke minuut dat de deur openstaat, heeft de koelkast weer drie minuten nodig om weer op temperatuur te komen. Verpak de spullen in de vriezer dusdanig dat je snel vindt wat je zoekt, dan hoeft ook de deur van de vriezer niet langer dan nodig open te staan.

6. Ontdooi de vriezer minstens één keer per jaar. IJslagen aan de binnenkant zorgen voor meer energieverbruik. Maak dan meteen de achterkant van je koelkast schoon. Stof op de buizen aan de achterkant zorgt ook voor meer energieverbruik.

7. Zorg ervoor dat de deuren van je koelkast en je vriezer goed sluiten, zodat er geen kou kan ontsnappen. Overigens zijn horizontale vriezers goedkoper in het verbruik dan staande modellen.

8. Ga je op vakantie? Schakel dan – als het kan – de koelkast uit (of zet ‘m op de vakantiestand). Zet dan wel de deur op een kier, zodat de koelkast kan luchten.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›