IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wel klagen, niets doen

Lees hier het bijbehorende artikel

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Jacob van Dam 24 februari 2018 11:09 0
  Nieuw voor mij: u schrijft dat een verkopende makelaar niet met twee partijen mag onderhandelen. Ik denk dat dit niet klopt. De wet over koop/verkoop kent die regel niet.
  Ik zou als verkoper in mijn belang geschaad worden als ik via mijn makelaar in onderhandeling ben en dan niet zou mogen ingaan op een bod van een derde. Er is geen regel die zegt dat de eerste bieder van rechtswege een recht op exclusieve onderhandelingen heeft.
  Volgens mij kent de NVM code ook niet zo'n regel. De makelaar moet wel zeggen dat er ook een andere gegadigde is, maar dat is alles.
  Ik zie niet in waarom je als verkoper niet twee (of meer) gegadigden tegen elkaar zou mogen uitspelen. Er si ook ethisch geen bezwaar tegen, je mag uiteraard proberen de hoogste opbrengst te krijgen.
  Er is wel een regel in ons recht die inhoudt dat als je als verkoper een tegen(aan)bod doet, je daar aan gehouden bent voor een redelijke termijn of voor de genoemde termijn waarbinnen dat tegenaanbod geldig is. Dat is wat anders dan de vraagprijs, dat is geen (aan)bod in de zin van de wet maar een uitnodiging een bod te doen, aldus de Hoge Raad.
  Ik heb e.e.a. meerdere malen meegemaakt bij aan/verkoop van een huis en zie er niets verkeerds in.
  Er zijn/waren wel ouderwetse makelaars die dachten dat als je als kopende makelaar nu maar een (laag) bod deed dat je dan exclusiviteit had, maar dat is nergens op gebaseerd. Dat benadeelt de verkoper onredelijk.

1 Reactie Omhoog ↑