IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wel of geen hypotheek?

Lees hier het bijbehorende artikel

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. De conclusie van de schrijver doet me denken aan de adviezen van financiële adviseurs tientallen jaren geleden, vlak voor de grote dalingen op de beurzen. Ook nu krijgen klanten massaal het advies om te gaan beleggen, omdat beurzen het op dit moment zo goed doen. De conclusie van de schrijver is wellicht te overwegen voor een beperkt aantal zeer vermogende mensen. Voor anderen valt de conclusie van het artikel onder de noemer: gokken met je eigen huis.
  2. Mugje 23 oktober 2017 18:06 0
    Het hele item is terug te brengen naar het principe 'beleggen met geleend geld'. Heb je al vermogen en je koopt een woning door te financieren en je eigen geld op de beurs te investeren dan zet je de turbo aan.

    Zeker in een tijd dat je de kosten van de lening kan pinnen op 2-4% (en dan daar mogelijk ook nog een fiscaal voordeel op los laten van de hypotheekrente aftrek). Aan de opbrengsten kant kan je vervolgens rekenen met een % dat momenteel fors hoger wordt ingeschat dan de 1-3% netto kostprijs van de geleende geld.

    De vorige schrijver heeft gelijk; weer hetzelfde principe als 20 jaar geleden toon allerlei financieel adviseurs die zelfde hevel toepasten. Toen werden de investeringen vaak zelfs nog op turbo's of opties toegepast. Gedurende de tijd dat dit goed ging hoorde je op allerlei feestjes en partijtjes van de 'huiseigenaren' dat ZIJ ZELF de juiste keuzes hadden gemaakt en het ei van Columbus hadden gevonden. Toen het principe mank ging was Holland in last en waren al die eiervinders er ineens van overtuigd dat ze verkeerd waren voorgelicht.

    Beleggen met geleend geld moet iedereen helemaal zelf weten, zolang je de rente kan blijven betalen en kan blijven wonen. Ook mag je niet in de problemen komen als je vermogen is verdampt. En het allerbelangrijkst, je moet er ook tegen kunnen dat je -misschien slechts tijdelijk, maar dat weet je nooit- op zwaar verlies kan komen te staan. En de gemiddelde huizen-/vermogensbezitter zal met name die laatste overweging een hele belangrijke moeten zijn.

2 Reacties Omhoog ↑