IEXGeld

Dossiers

Profiel

Valkuilen bij een overbruggingshypotheek

Lees hier het bijbehorende artikel

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Hans Termeulen 23 oktober 2016 20:32 0
  Het kan toch niet waar zijn, dat als je een creditcard hebt, uitsluitend en louter en alleen om in het buitenland een auto te kunnen huren, je minder hypothecair kunt lenen?
 2. Bob Wouters 12 december 2018 19:43 0
  Het is al langer een feit dat de tools bij banken niet altijd even goed functioneren. Hierdoor is het altijd handig om advies te vragen aan bijvoorbeeld een hypotheek adviseur.

  Websites van banken en vergelijkingssites blijken niet altijd een correcte berekening te geven van de maandlasten van een hypotheek.

  Dat stelt financieel adviseur stelt Moneywise na het onderzoeken van 21 websites. Zelf heeft Moneywise een hypotheeklastencalculator die naar eigen zeggen correct werkt.

  Voor het meten van verschillen tussen hypotheeklasten op websites is Moneywise uitgegaan van een veelvoorkomend scenario van een stel starters van beiden dertig jaar. De ene partner verdient 40.000 euro per jaar, de andere 30.000 euro. Ze willen een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro afsluiten. De rente bedraagt 2,15 procent en staat voor tien jaar vast.

  MoneyWise heeft als uitgangspunt de berekening van het hypotheekadviesprogramma Findesk genomen, dat door duizenden adviseurs wordt gebruikt. Dit komt uit op een bruto maandlast van 1.132 euro en een netto maandlast van 984 euro in het bovengenoemde voorbeeld.

  De voorgespiegelde maandlasten voor eenzelfde hypotheek zouden bij verschillende calculatoren in principe gelijk moeten zijn, maar blijken toch vaak te verschillen.

  Van de tien onderzochte vergelijkingssites zijn er vier die dezelfde uitkomst laten zien als Findesk (waaronder dus Moneywise zelf). Bij de andere zes treden lichte tot forse afwijkingen op.

  Zo zit Vereniging Eigen Huis (VEH) volgens Moneywise bij de nettoberekening (dus inclusief de hypotheekrenteaftrek) 72 euro onder het bedrag dat Findesk geeft.

  In een reactie erkent de woordvoerder van VEH dat er een fout in de berekening zat. “Het verschil komt omdat bij ons het eigen woningforfait niet is meegeteld. Die fout wordt nu hersteld. Tot dat moment is het deel van de lastenberekening van de website gehaald.”  Bij de onderzochte banken is volgens Moneywise vooral Florius een grote uitschieter. Deze dochter van ABN Amro zat met het netto maandbedrag liefst 110 euro lager dan het standaard hypotheekprogramma. Hierdoor zijn kan je beter kijken naar de tools op hiet : www.voorberg.nl/makelaar-rotterdam/ Het beeld wat je anders kan krijgen is vaak vertekend. Ook in het geval van Florius zat er een fout in de tool, geeft de woordvoerder van ABN Amro desgevraagd aan: “Dit is inmiddels hersteld, zodat de berekening nu correct is.”

2 Reacties Omhoog ↑