IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kooplijst 2022: Niels Koerts

Nog heel even en dan ligt 2021 achter ons. Maar niet voordat Niels Koerts, analist bij de IEX Beleggersdesk, zijn drie favoriete aandelen voor het aankomende beleggingsjaar aanwijst. 

"Met het oog op de juiste risico/rendementsverhouding heb ik voor wat defensievere namen gekozen. Er is niets mis met groeibedrijven, maar mijn voorkeur ligt bij bedrijven met stabiele kasstromen, en die niet al te duur zijn."

ASR

Eerste op de lijst van Koerts is ASR. De Nederlandse verzekeraar is een van zijn favoriete waardeaandelen. "Ik heb ASR al sinds de beursgang in 2016. Het grote voordeel is dat je er op kunt rekenen dat dit bedrijf geen ‘gekke dingen’ doet. CEO Jos Baeten zegt niet voor niets: abroad is for holidays. Ze doen alleen kleinere Nederlandse overnames."

“Operationeel presteert ASR uitstekend. Het aandeleninkoopprogramma wordt met 30% opgevoerd en ook het dividend wordt met 20% verhoogd naar 2,40 euro per aandeel. Het dividend is al een mooie 6%, en dan nog 2% aandeleninkoop. Dat betekent dat wanneer het bedrijf niet groeit, je toch al op 8% rendement zit. Op de middellange tot lange termijn kun je met deze belegging jaarlijks wel 10% rendement behalen. Reden genoeg om deze op mijn Kooplijst te plaatsen.”

AB InBev

Dan de Belgische biergigant AB InBev. "De koers heeft het de afgelopen 10 jaar dramatisch gedaan. Dat heeft een reden. Er zijn dure overnames gedaan, die weinig bijdroegen aan de winst. Zelf ziet het bedrijf ook in dat er dingen verkeerd zijn gegaan. Er heeft een leiderschapswisseling plaatsgevonden en de nieuwe CEO Michel Doukeris is kritisch op het gevoerde beleid. Hij wil niet meer focussen op overnames, maar op innovatie. AB InBev wil met name groeien met de eigen merken. Ik geloof in die strategie."

"Belangrijk in dit verhaal is dat AB InBev wereldmarktleider is. Dat biedt schaalvoordelen en pricing power. In tijden van oplopende inflatie is dat goed nieuws. De gestegen grondstofprijzen en transportkosten hakken dan minder in op de marges. Het is niet dat ze geen last hebben van de hogere kosten, maar vergeleken met concurrenten kunnen ze die goed hebben. Bovendien is AB InBev aantrekkelijker gewaardeerd met 17 x de verwachte winst over 2022, tegenover bijvoorbeeld Heineken met 23 x de winst. Natuurlijk zijn er redenen waarom het aandeel goedkoper is: het slechte trackrecord op de beurs en de hoge schuldenberg. Maar ze mogen er lang over doen om die schulden af te betalen; het is niet zo dat die als een molensteen om de nek hangen."

"Het risico in dit verhaal is dat de kans erin zit dat de lockdowns nog veel langer gaan duren. Mijn aanname is echter dat dit niet het geval is. Ik denk dat wanneer de economieën straks weer van het slot gaan, AB InBev weer gaat stijgen. Ik zie een opwaarts potentieel van 20% voor komend jaar, dus dit is een mooi aankoopmoment."

Meta (Facebook)

Tot slot Meta, vooral bekend als moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. "Dit socialmediabedrijf is redelijk recessiebestendig. Het is afhankelijk van advertentieinkomsten en de budgetten krompen na het uitbreken van corona weliswaar in, maar toch bleven veel bedrijven op Facebook adverteren. Het levert nu eenmaal het grootste bereik op. In maart 2020 ging de advertentiemarkt op slot, maar de advertentieomzet voor Facebook groeide in het tweede kwartaal alweer met ruim 10%!"

"Voor bedrijven is Meta heel aantrekkelijk om diensten of producten aan te bieden, omdat de advertentie bijzonder goed afgestemd kan worden. Via Facebook, Instagram en Whatsapp weet Meta namelijk heel veel van haar gebruikers. Bedrijven zijn bereid veel geld te betalen voor die goed 'getargete' advertenties. Daarom noem ik Meta ook weleens een voorbeeld van – wat privacy betreft - een lelijk bedrijf, maar een prachtige belegging."

"Risico’s zijn er natuurlijk ook. Een voorbeeld daarvan is de strijd die Meta levert met een andere techreus: Apple. Apple heeft een ‘privacyschakelaar’ bij software-updates toegevoegd, waardoor appmakers, waaronder Facebook, toestemming moeten vragen om gegevens te verzamelen. Dat maakt het Facebook wel lastiger om geld te verdienen."

"Tot slot investeert Meta tientallen miljarden dollars in de Metaverse. In feite is dit de virtuele wereld waar je via het internet binnenkomt. Het droombeeld van Zuckerberg is dat je er in de vorm van een avatar vrij kan spreken en rondbewegen. Vergelijk het met het nostalgische computerspel The Sims. De personages zijn hetzelfde, maar dan worden ze bestuurd door echte mensen."

"Het is lastig in te schatten of deze investeringen op lange termijn worden terugverdiend, aangezien het Metaverseproject nog in de kinderschoenen staat. Maar goed, de meest ingenieuze ideeën zijn veelal de plannen waar we ons simpelweg geen voorstelling van kunnen maken. En zeg zelf: had u twintig jaar geleden verwacht dat iedereen zijn privefoto's zomaar op het internet zou zetten?"


Meer Kooplijsten 2022

Lees ook: Kooplijst 2022: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2022: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2022: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2022: Erik Mauritz

Lees ook: Kooplijst 2022: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2022: Jaap Steur

Lees ook: Kooplijst 2022: Jean-Paul van Oudheusden

Lees ook: Kooplijst 2022: Cees Smit