IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kooplijst 2022: Cees Smit

Nog een paar dagen en dan kunnen we 2022 inluiden. Traditiegetrouw wijzen diverse beleggingsexperts op Belegger.nl hun drie favoriete aandelen aan voor het nieuwe jaar. De Kooplijsten zijn niet compleet zonder de tips van vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Group.

Met de AEX-index op een mooie plus van ruim 25% gaat 2021 zeer waarschijnlijk de geschiedenisboeken in als een fantastisch beursjaar.

Voorzichtig over 2022

Dit zal zich in 2022 helaas niet herhalen, vreest Smit. “De AEX-index is al heel hard opgelopen. De rente zal gaan stijgen en dat zal vooral techfondsen, die vaker werken met geleend geld, onder druk zetten. De inflatie zal nog wel even aanhouden, vanwege loonstijgingen en inhaalvraag na de coronapandemie. Daarnaast loopt de coronasteun aan bedrijven af en verwacht ik dat de vraag naar chips gaat afnemen, nu veel bedrijven voorraden hebben aangelegd vanwege de leveringsproblemen.”

Toch zullen er ook in 2022 aandelen te vinden zijn met veel potentie. Maar eerst blikt Smit terug op zijn kooplijstje van vorig jaar, waarop Flow Traders, EasyJet en Bayer prijkten.

Keuzes vorig jaar

Flow Traders heeft het afgelopen jaar goed gedaan. De koers opende op de eerste handelsdag op circa 27 euro, maar inmiddels staat er ruim 32 euro op de borden: een rendement van 16%. “Tussentijds heeft het aandeel even op 39 euro gestaan. Dat was een mooi moment geweest om winst te nemen”, meent Smit.

Hij is nog steeds te spreken over de flitshandelaar. “Het is een goed geleid bedrijf dat mooie winsten behaalt en in een portefeuille kan dienen als hedge voor volatiele beurstijden.”

De keuze voor EasyJet (-12,5%, weliswaar niet gecorrigeerd voor de claimemissie) bleek minder gelukkig. Smit hield er rekening mee dat de coronapandemie dit jaar reeds zou wegebben zodra de vaccinaties op stoom kwamen, maar inmiddels zitten grote delen van de wereld weer in een lockdown en daarmee bleken investeringen in de luchtvaart nog veel te vroeg.

Smit heeft er goede hoop op dat Covid-19 komend jaar alsnog verdwijnt. “De Spaanse griep was ook na anderhalf tot twee jaar voorbij”, licht hij toe. Mensen snakken er volgens hem naar om weer te kunnen reizen en weekendjes weg te gaan. “Daar kan EasyJet als eerste van profiteren. Een ander pluspunt is dat de Ierse prijsvechter flexibeler kan inspelen op veranderende marktomstandigheden dan grote olietankers als Air France-KLM en Lufthansa.”

Bayer staat year to date 4% in de min. Hierover kan Smit kort zijn: “De problemen rond onkruidverdelger Roundup bleken groter dan gedacht te zijn. We waren ook daar te snel met het inspelen op een omkeer. Het doet mij nu een beetje denken aan de huidige problemen van Philips met beademingsapparaten... oppassen dus.”

Kooplijstje 2022

Dan de keuzes voor 2022.

1. Atos

Als eerste aandeel tipt Smit Atos. Dit Franse bedrijf is volgens hem van veel markten thuis: het maakt beveiligingssoftware, zit in de cloud business en levert adviesdiensten.

Ondanks die veelzijdigheid was 2021 voor Atos een moeilijk jaar. De adviestak stond onder druk omdat minder mensen op kantoor werkten. Het aandeel werd uit de MSCI World-index verwijderd en de koers halveerde.

Maar volgens Smit kan 2022 het jaar worden van een turnaround. “De topman is vervangen en in Duitsland heeft een grote reorganisatie plaatsgevonden. Daarnaast opereert Atos in een aantal groeimarkten. Zo kan de cybersecuritytak inspelen op de alarmerende berichten over hackaanvallen op bedrijven en overheden. Verder heeft Atos een heel actief ESG-programma.”

Smit beschouwt het huidige koersniveau als een interessant mooi instapmoment.

2. Galapagos

Ooit noteerde het aandeel Galapagos 250 euro. Maar vorig jaar implodeerde de koers na een reeks tegenslagen. Zo kreeg het biotechbedrijf geen toestemming om het reumamiddel filgotinib op de markt te brengen in de VS en trok het de stekker uit de ontwikkeling van een medicijn tegen artrose.

Toen Galapagos op een all-time high stond was Smit sceptisch. Maar nu vindt hij het aandeel weer interessant. “Galapagos zit op een grote berg cash. De beurswaarde van het bedrijf is inmiddels lager dan de intrinsieke waarde, terwijl Galapagos wel medicijnen verkoopt en een beperkt verlies maakt.”

Volgens Smit zit er de nodige fantasie in het aandeel. “Het bedrijf kan zomaar met een medicijn komen dat iedereen wil hebben of op de radar staan om overgenomen te worden door een farmaceutisch bedrijf.”

3. AMG

De laatste koopkandidaat op het lijstje, AMG, heeft al een flinke koersrit achter de rug. De keuze voor deze producent van speciale metalen lijkt dan ook opmerkelijk. “Het aandeel is inderdaad niet heel goedkoop”, erkent Smit. “Er zit al veel verwachting in. Maar dat kan er wel uitkomen gezien de speciale markt waarin ze opperen.”

AMG heeft een grote positie in elektrisch rijden, omdat het lithium levert die wordt gebruikt in batterijen. “Dat is een groeimarkt”, aldus Smit.

Een ander pluspunt is dat AMG veel prijszettingskracht heeft. “Er zijn maar weinig bedrijven die deze grondstoffen leveren, terwijl de vraag groot is.”

Toegift: Short op Tesla

Smit zou het liefst ook een shortpositie in Tesla willen adviseren, via bijvoorbeeld de GraniteShares 3x Short Tesla Daily ETP van Nataxis, een gestructureerd product. Maar omdat beursexperts alleen aandelen mogen noemen, wordt deze ETP niet in het kooplijstje opgenomen. Toch willen we u deze tip niet onthouden.

“Het aandeel Tesla is extreem duur. Beleggers betalen maar liefst 300x de winst over 2022”, licht Smit toe.

Hij vindt de hele sector van elektrische voertuigen zwaar overpriced. Het doet hem denken aan de dotcom-bubbel van twintig jaar geleden.

De beleggingsexpert wijst op LiveWire, de elektrische tak van Harley Davidson, die via een fusie met een spac (lege beurshuls) onlangs 1,77 miljard dollar ophaalde, terwijl het concern slechts enkele honderden elektrische motoren per maand verkoopt. Ook brengt hij de beursgang van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Rivian in herinnering. “Dit bedrijf maakt geen winst en produceert minder dan 200 auto’s per maand, maar haalde toch 11,9 miljard dollar marktwaarde.”

Deze bedrijven kunnen dankzij het gunstige beurssentiment makkelijk geld ophalen en zo Tesla aanvallen met nieuwe modellen en nieuwe fabrieken, waarschuwt Smit.

Naast deze nieuwe concurrenten zijn er de oude klassieke producenten die zwaar inzetten op elektrische modellen. Of Tesla daar met zijn drie huidige modellen een goed antwoord op heeft, is volgens hem de vraag.

Ook de hoge beurskoers baart Smit zorgen. “Dat leidt tot verkoopdruk door beleggers die hun winsten willen verzilveren. Elon Musk heeft zelf ook een flinke pluk (18 miljard) verkocht.”

 


Meer Kooplijsten 2022

Lees ook: Kooplijst 2022: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2022: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2022: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2022: Erik Mauritz

Lees ook: Kooplijst 2022: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2022: Jaap Steur

Lees ook: Kooplijst 2022: Jean-Paul van Oudheusden