IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is het verschil tussen een beurscrash en een correctie?

Verkoopgolf, correctie, beurscrash: het zijn allemaal termen die je als belegger vermoedelijk niet wilt horen. Toch krijg je er vroeg of laat mee te maken. En dan is het wel handig om te weten wat het verschil is tussen een correctie en een crash. 

Van een correctie is sprake als de beurzen met 10% dalen vanaf het hoogste punt in 52 weken. Hoewel je waarschijnlijk niet zit te wachten op zo’n daling, is het eigenlijk geen ramp. De beurzen kunnen consolideren voordat ze weer nieuwe toppen neerzetten. En dat geeft jou de kans om op de dip in te kopen. 

Elke berenmarkt in de afgelopen veertig jaar heeft een correctiefase gehad. Het hoort bij een beurscyclus en komt in iedere beleggingscategorie voor: of je nu een aandelen- of obligatiebelegger bent. 

Hoogtevrees

Een correctie vindt meestal plaats als beleggers wat hoogtevrees krijgen, na een periode van flinke winsten. Ook kunnen er zorgen zijn over recente ontwikkelingen, waardoor beleggers paniekerig op de verkoopknop drukken. In de afgelopen tijd maakte de markt zich bijvoorbeeld zorgen over de flink oplopende inflatie, nu het economisch herstel van de coronacrisis in rap tempo toeneemt. 

Veel beleggers volgen bij een daling andere beleggers naar de uitgang, maar dit soort kuddegedrag loont vaak niet. Doorgaans wordt een correctie in de maanden daarna volledig weggewerkt. Hierdoor is het meestal niet verstandig om verlies te nemen, aangezien je het dieptepunt en herstel niet kunt timen.

Lees ook: Zó bereid je je voor op een beurscrash 

Correcties zijn onvermijdelijk: het is voor beleggers een moment om winst te nemen na een voortvarende periode. Maar ze zijn niet hetzelfde als een crash. 

Crash

Tijdens een correctie vindt de daling van 10% vaak plaats gedurende een paar dagen of soms weken of maanden. Bij een beurscrash kan zo’n daling van 10% in één dag voorkomen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op 12 maart vorig jaar, toen de AEX bijna 11% verloor als gevolg van de angst voor de coronacrisis. In slechts drie weken tijd kelderde de Amsterdamse hoofdgraadmeter met 30%. Er is dan sprake van een berenmarkt.

Check ook: Kopen, bijkopen of verkopen? Dit werkte het best bij vorige crashes 

Als we kijken naar de afgelopen decennia, dan vinden er gemiddeld meerdere correcties in een jaar plaats. Tussen 1983 en 2011, vond er in meer dan de helft van alle kwartalen een correctie plaats. Dit komt overeen met 2,27 correcties per jaar.

In minder dan 20% van alle kwartalen was er sprake van een berenmarkt, ofwel 0,72 keer per jaar, zo blijkt uit onderzoek.

Conclusie

Correcties komen dus veel vaker voor dan een crash, omdat ze kunnen plaatsvinden in een periode waarin de economie gewoon doorgroeit.

Maar waarom zou de beurs zich corrigeren als het goed gaat met de economie? Dit heeft te maken met het feit dat beleggers vooral vooruitkijken: naar de toekomstige winsten van bedrijven. Ze kopen en verkopen aandelen op basis van de vooruitzichten en dat kan ertoe leiden dat beleggers te ver op de muziek vooruitlopen. En dan ligt een correctie op de loer.

Een crash gaat meestal hand in hand met een recessie en zorgt voor een veel grotere klap op de beurs.

Check ook: 3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›