IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kooplijst 2021: Nico Bakker

In de jaarlijkse Kooplijstenserie van Belegger.nl mag het boodschappenlijstje van Nico Bakker natuurlijk niet ontbreken. Hij pikt drie Nederlandse bedrijven op die er technisch gezien interessant bij liggen.

Voor 2021 heeft Bakker op zijn maandgrafiek drie aandelen geselecteerd die naar verwachting overtuigend richting zullen kiezen.
Maar eerst blikt hij kort terug op de keuzes van afgelopen jaar. De coronadreun was op de hele beurs voelbaar en ook bij de aandelen die Bakker voor 2020 tipte: Arcadis, Fagron en Randstad.

Keuzes 2020

Arcadis heeft een mooie rit omhoog gemaakt: de koers is met 26% gestegen. Maar gedurende het jaar dienden zich ook mooie koopkansen aan, zegt Bakker. In de eerste weken klom de koers van het ingenieursbureau op van 21 euro naar ruim 24 euro, om vervolgens tot twee keer toe terug te zakken tot circa 12 euro. Offensieve beleggers die van de afstraffing gebruik hebben gemaakt, hebben hun inleg dit jaar zien verdubbelen.

De koers ligt nu vlakbij een all-time high en dat is oppassen geblazen, waarschuwt Bakker. Hij adviseert beleggers met hoogtevrees om hun winst veilig te stellen.

Over Fagron, toeleverancier voor apotheken, kunnen we kort zijn. Dit aandeel is per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. “De coronadip stelde niet veel voor. Het was een vrij saai aandeel”, zegt de technisch analist van BNP Paribas. “Actieve beleggers kunnen dit fonds beter links laten liggen.”

Randstad is op jaarbasis ook blijven liggen. Maar dit is volgens Bakker een klassiek voorbeeld van een aandeel dat op de dip opgepikt kan worden. “Na de koersval tot 28 euro is het aandeel in een rechte streep naar 56 euro gegaan, een all-time high. Hoewel er wel een risico is op topvorming, is er de kans groter dat de koers nog wat verder oploopt”, zegt Bakker, terwijl hij zijn dashboard raadpleegt.

Lakmoesproef voor AEX

Hoe zal 2021 verlopen? Wie had gehoopt een beetje te kunnen uitpuffen, heeft het mis. Bakker verwacht wederom een spannend beursjaar.
“De AEX-index sluit dit jaar een negenjarige opwaartse cyclus af, waarbij een rit omhoog is gemaakt van 325 tot 625 punten. Deze procentuele stijging is even hoog als de vorige cyclus van 1990 tot 1999, waarbij de index opklom van 120 naar 700 punten”, vertelt hij.

De swingteller staat dit jaar op +9 en dat betekent dat er 80% kans is dat de AEX gaat toppen, als opmars naar een correctie.
De eerste koersen begin januari worden volgens Bakker een lakmoesproef voor de rest van het jaar. “Als de AEX dan licht daalt en de candles zwart kleuren, moeten we rekening houden met topvorming en kan de AEX de rest van het jaar behoorlijk zakken”, waarschuwt hij. Maar bij stijgende koersen en een witte candle, ziet het plaatje er een stuk rooskleuriger uit.

RELX

Dan het kooplijstje voor 2020. Bakker tipt als eerste RELX. Dit aandeel heeft afgelopen voorjaar een redelijk forse correctie achter de rug van 25 euro naar 18 euro en is deze nu aan het afronden.

“Inmiddels staan de indicatoren voorzichtig in de plus-stand. Ik verwacht dat de koers wel boven de 18 euro zal blijven. Een ritje terug omhoog naar 25 euro acht ik het meest waarschijnlijke scenario”, licht Bakker zijn keuze voor de uitgever toe.
Duikt de koers onder de 18 euro, dan verzwakt het beeld. “En onder de 16,70 euro gaan de luiken open, dus houd de koers wel in de gaten.”

ASML

De opgaande lijn van chipmachinefabrikant ASML is al een paar jaar aan de gang, maar volgens Bakker komt daar voorlopig nog geen einde aan. “Ik zie geen overspannenheid in het veld. Onlangs zagen we zelfs een nieuwe upswing. Ik sluit niet uit dat de koers via een zigzagbeweging gaat toppen op 450 tot 500 punten.” Maar, zo waarschuwt hij, dit is wel unchartered territory.

Aandeelhouders moeten aan een exit denken als de koers onder de 350 euro zakt, want dat zou duiden op een lichte verzwakking.

BESI

Ook de derde naam op het kooplijstje is een chipfonds: BE Semiconductor Industries. Dit aandeel laat een wat grilliger koersverloop zien, maar bereikt wel nieuwe all-time highs. “Ik sluit niet uit dat we lekker door kunnen, naar 55 tot 60 euro”, zegt Bakker.

Ook hier ziet de technisch analist geen overspannen markt. “Het is geen cowboyfonds, maar een aandeel dat je rustig lang op de plank kunt leggen.”

Lees ook: Kooplijst 2021: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2021: Martin Crum

Lees ook: Kooplijst 2021: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2021: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2021: Nico Inberg

Reacties

Er is nog niet gereageerd.