IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dividendbeleggen? Kijk uit bij deze 5 waarschuwingssignalen

Al acht jaar lang worden beleggers getrakteerd op dividendverhogingen en nog steeds is het feest niet voorbij.

Toch is het verstandig om je niet in slaap te laten sussen en om op je hoede te blijven met dividendaandelen. Want zelfs in een bullmarkt is niet elk bedrijf een uitblinker. De website Investorplace somde onlangs vijf waarschuwingssignalen op.

1. Afnemende kasstroom

Een handige manier om te achterhalen of de dividenduitkering van een bedrijf van blijvende aard is, is kijken naar de kasstroom. Als deze verslechtert of als de schuldenlast toeneemt, blijft er minder geld over om dividend uit te keren. Wees dan op je hoede.

2. Dreigende ratingverlaging

Bedrijven als Moody's en Fitch beoordelen de kredietwaardigheid van bedrijven die leningen uitgeven. Zij geven een risico-score af, die afloopt van AAA (hoogste kredietrating) tot C of zelfs D (laagste rating). Hoe lager de rating uitpakt, hoe groter het risico is voor de belegger om zijn inleg niet meer terug te zien.

Lees ook: Zo worden obligaties beoordeeld

Als de rating van een bedrijf wordt verlaagd, kan dat leiden tot hogere financieringskosten bij de uitgifte van nieuw schuldpapier. Om dit te voorkomen zullen veel bedrijven de neiging hebben om het mes te zetten in de dividenduitkering, om zo de kasstroom en daarmee de rating veilig te stellen.

Als een ratingbureau aangeeft dat een ratingverlaging dreigt, moeten niet alleen bij het betreffende bedrijf de alarmbellen gaan rinkelen, maar ook bij de aandeelhouders.

3. Zwakke fundamenten

Let bij de jaarcijfers van bedrijven niet alleen op omzet en winst, maar kijk ook goed naar de fundamenten. Een onderneming met zwakke fundamenten kan immers niet alleen op omzet- en winstgroei vertrouwen om de kasstroom te verhogen.

Check ook: Herbeleg je dividend (en zes andere tips voor succes op de beurs)

Staat het water aan de lippen, dan kan een bedrijf zich genoodzaakt voelen om het aandeleninkoopprogramma stop te zetten of het mes te zetten in de dividenduitkeringen.

4. Opgeschorte aandeleninkoopprogramma's

Als een bedrijf zijn aandeleninkoopprogramma afbouwt of opschort, kan dit duiden op problemen, zoals een gebrek aan contant geld of te hoge schulden. Een logische volgende stap is het schrappen van de dividenduitkering.

Als je leest dat een onderneming het opkoopprogramma in de ijskast zet, dan staat mogelijk ook je dividenduitkering op de tocht.

5. Dalende beurskoers

Er zijn ook bedrijven die er heel veel voor over hebben om de dividenduitkering te behouden en bij geldproblemen op zoek gaan naar minder duurzame manieren om hun belofte aan de aandeelhouder na te kunnen blijven komen. Zij besluiten dan bijvoorbeeld om geld dat eigenlijk was bestemd voor investeringen aan te wenden voor dividendbetalingen. Dat gaat natuurlijk ten koste van toekomstige groei.

Op de korte termijn kan zo'n scenario leiden tot een aantrekkelijker dividendrendement. Het dividendrendement bereken je immers door de waarde van het dividend te delen door de beurskoers. Als de beurskoers daalt terwijl het dividend op peil blijft, leidt dat tot een hoger dividendrendement. Maar dat geeft dus wel een vertekend beeld.

Selecteer daarom in de zoektocht naar aantrekkelijke dividendaandelen niet blind aandelen met een hoog dividendrendement, maar kijk onder de motorkap van een bedrijf om te achterhalen wat de werkelijke reden is voor het gestegen dividendrendement.

Lees ook: 5 hardnekkige misverstanden over dividend

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›