IEXGeld

Dossiers

Profiel

Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Een lagere energierekening, comfortabeler wonen en minder CO2-uitstoot... Er zitten veel voordelen aan woningisolatie en andere energiebesparende maatregelen. Waar moet je beginnen en hoe pak je het aan?

Meer dan vier op de tien Nederlandse huizenbezitters is niet van plan om binnen vijf jaar de woning te verduurzamen, zo meldde het Nibud onlangs. Ze stellen zich afwachtend op, omdat ze hopen dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper worden of dat de overheid met aantrekkelijke financiële regelingen komt.

Hoewel dit begrijpelijk is, is het wel zonde, want met zaken als woningisolatie of de aanleg van zonnepanelen kun je veel geld besparen.

Rendement: 6 tot wel 11%

Hoeveel jij in jouw huis kunt besparen hangt van twee zaken af: de mate waarin je huis nu al is geïsoleerd en je stookgedrag.

Maar om een indicatie te krijgen: volgens Milieu Centraal levert spouwmuurisolatie hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 11% rente. De investering heb je na drie tot vier jaar terugverdiend.

Dak- en vloerisolatie levert een rendement op van circa 8% per jaar. Voor deze maatregelen ben je na circa zeven jaar uit de kosten.

Laat je HR++ glas of zonnepanelen plaatsen, dan kun je gemiddeld rekenen op een rendement van 6%. Bij zonnepanelen kun je ook nog eens de BTW (21% van de aanschafprijs en installatiekosten) terugvragen bij de Belastingdienst. De kosten heb je na circa acht tot tien jaar terugverdiend.

Alleen het plaatsen van een zonneboiler of een warmtepomp is wat minder rendabel. Hoeveel je gemiddeld kunt besparen bij een tussenwoning, vind je in de onderstaande grafiek.

Het rendement op de meeste energiebesparende maatregelen is daarmee vele malen hoger dan de rente op een spaarrekening.

In de onderstaande grafiek kun je zien wat de gemiddelde kosten en verwachte opbrengsten zijn van energiebesparende maatregelen in een tussenwoning: 

De kostenbesparing bij andere woningtypen, zoals een appartement of vrijstaand huis, vind je hier.

Hogere verkoopopbrengst van je huis

Behalve een lagere energierekening leveren energiebesparende maatregelen ook een hoger energielabel op. Uit onderzoek van databureau Calcasa, waarbij alle woningen zijn geanalyseerd die sinds 2015 zijn verkocht, blijkt dat een beter energielabel de verkoopopbrengst met gemiddeld 2% verhoogt. Hoe beter het energielabel, des te groter het verschil.

Bij een gemiddelde woningwaarde van 300.000 euro, levert een hoger energielabel dus zo'n 6.000 euro extra op. Gaat je huis er drie labels op vooruit, dan hark je maar liefst 3,8% extra binnen. Bij een woning van 300.000 euro komt dat neer op ruim 11.000 euro. Daarmee heb je je investering grotendeels terugverdiend.

Hoe betalen?

Energiebesparende maatregelen kun je op drie manieren financieren: met spaargeld, een consumptieve lening of een verhoging van je hypotheek. Daarnaast kun je soms gebruik maken van overheidssubsidies.

Sparen

Uit het voornoemde Nibud-onderzoek blijkt dat de meeste mensen de voorkeur geven aan de eerste optie. Lenen is minder populair.

Is je huidige spaarrekening niet toereikend, kijk dan of je maandelijks wat extra opzij kunt leggen en of er posten zijn waarop je kunt bezuinigen. Op de website van het Nibud kun je je eigen uitgaven onder elkaar zetten en vergelijken met het gemiddelde in Nederland. 

Zet je je spaargeld in, zorg er dan wel voor dat je voldoende geld overhoudt voor onverwachte tegenslagen. Met de bufferberekenaar op Nibud.nl kun je snel uitrekenen of je spaarbuffer groot genoeg is.

Lees ook: Sparen: hoe moet ik beginnen?

Subsidies

Omdat veel aanpassingen die je huis zuiniger maken forse investeringen vergen, biedt de overheid allerlei subsidies en leningen met gunstige voorwaarden. Bovendien kun je profiteren van een lager btw-tarief over het arbeidsloon: 9% in plaats van 21%.

Ben je benieuwd welke regelingen er in jouw woonplaats zijn, kijk dan op energiesubsidiewijzer.nl.

Hypotheek

Je kunt ook aankloppen bij je hypotheekverstrekker. Veel banken geven een rentekorting als je je woning energiezuiniger gaat maken. 

Daarnaast mogen huiseigenaren voor energiezuinige woningen meer lenen, omdat de energielasten lager zijn.

Verbruikt het koophuis door energiebesparende maatregelen in een jaar evenveel energie als het opwekt? Dan is sprake van een zogeheten NulopdeMeter-woning. Je mag dan van de overheid 25.000 euro extra lenen, mits je dat extra hypotheekbedrag ook echt besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bewaar dus wel je aankoopnota's.

Is het huis dat je koopt volledig klimaatneutraal, met een coëfficiënt nul of lager, dan mag je 15.000 euro extra lenen.

Check ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›