IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 tips om succesvol te beleggen

Succesvol beleggen gaat niet om het selecteren van de beste aandelen of om de markt te verslaan, maar om het bereiken van je doelen. De Amerikaanse website US News zette zeven tips op een rij om een succesvol belegger te kunnen worden.

1. Begin zo snel mogelijk

Vroeg beginnen is de sleutel tot succes. Hoe eerder je begint, hoe langer je het geld voor je aan het werk kan zetten. Heb je het geld pas over een heel lange tijd nodig, dan kun je het je permitteren om wat offensiever te beleggen, waardoor je meer kans hebt op een hoger rendement.

Daarnaast kunt je profiteren van het zogeheten rente-op-rente effect. Als je de rendementen op je beleggingen weer herbelegt, behaal je daar ook weer rendement op, dat je vervolgens kunt herbeleggen, enzovoort. Hoe dit in zijn werk gaat, kun je teruglezen in dit artikel.

2. Wees consistent

Aan goede voornemens alléén heb je niets. Het is ook de bedoeling om je hieraan te houden. Bedenk hoeveel je elke maand opzij kan leggen en beleg dat consequent. Doe dit het liefst automatisch, zodat je niet in de verleiding komt om het geld aan andere zaken uit te geven.

Een voordeel van gespreid inleggen, in plaats van een groot bedrag in één keer, is dat je de risico's dempt. Extreme hoogte- en dieptepunten worden gladgestreken. Benieuwd hoe dat zit en wat de voordelen zijn van deze strategie? Lees dan dit artikel.

Lees ook: Sparen: hoe moet ik beginnen?

3. Vergroot je inleg zodra dat kan

Ga je er financieel op vooruit, door bijvoorbeeld een loonsverhoging, verhoog dan je maandelijkse inleg. Ook je vakantiegeld of een dertiende maand kun je inzetten om je vermogen te laten aangroeien. Maak hier een automatisme van, zodat je focus houdt op je beleggingsdoelen.

4. Breng spreiding aan in je portefeuille

Succevolle beleggers leggen nooit alle eieren in één mandje. Weersta de verleiding om in één aandeel te beleggen waar iedereen om je heen zo lyrisch over is.

De beste manier om spreiding aan te brengen is door te kiezen voor een beleggingsfonds. De meest voordelige optie is een ETF, ofwel indexfonds. De beheerkosten zijn een stuk lager dan die van een actief beheerd beleggingsfonds.

Zorg ervoor dat je niet alleen spreiding aanbrengt in aandelen, maar ook in regio's en beleggingscategorieën, zoals obligaties, vastgoed en grondstoffen.

5. Werk met een plan

Zomaar in het wilde weg beleggen, is een recept voor mislukking. Je hebt een plan nodig, afgestemd op je doelen en de termijn waarin je deze doelen wil bereiken.

Beleg je bijvoorbeeld voor je pensioen en heb je het geld al binnen vijf jaar nodig, dan is het riskant om al je geld in aandelen te beleggen. Je kunt dan beter kiezen voor wat minder riskante beleggingen, zoals staatobligaties. Maar heb je nog twintig jaar te gaan, dan kun je je wél wat meer risicovolle beleggingen permitteren.

Zet dus een stip op de horizon en maak een plan hoe je dat doel wil bereiken.

Wil je hier geen omkijken naar hebben, dan kun je een target fund of lifecycle fonds overwegen. Dit is een beleggingsfonds dat de verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën (zoals aandelen en obligaties) aanpast naarmate de looptijd verstrijkt. Als de einddatum in zicht komt, worden de beleggingsrisico's steeds verder afgebouwd.

In het begin van de looptijd belegt het fonds daarom relatief veel in aandelen, high yield obligaties (risicovolle obligaties die worden uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid), vastgoed en alternatieve beleggingen. Aan het eind van de rit verschuift de focus naar staatsobligaties, credits (obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid) en kasgeld.

Lees ook: Lifecycle fondsen: wat leveren ze op?

6. Houd vast aan dit plan

Houd consequent vast aan de route die je hebt uitgestippeld en laat je niet teveel leiden door emoties. Beleg je voor de langere termijn en is er een beurscrisis, ga dan niet in paniek al je aandelen verkopen, maar houd jezelf voor dat dips er nu eenmaal bij horen. Anders loop je veel rendement mis als de beurs weer omhoog gaat.

Wel is het van belang om op gezette tijden je plan nog eens tegen het licht te houden. Misschien zijn er veranderingen in je persoonlijke situatie, waardoor je je plan of zelf je doel moet bijstellen.

7. Luister alleen naar professionals

Laat je beleggingsbesluiten niet afhangen van de krantenkoppen of succesverhalen van collega's, maar win advies in van professionals. Zij volgen de markten en kunnen advies geven dat aansluit bij jouw financiële situatie en jouw persoonlijke doelstellingen. Immers, wat voor de ene belegger een goed idee is, is dat voor de andere wellicht niet, omdat ieders situatie weer anders is.

Lees ook: Herbeleg je dividend (en zes andere tips voor succes op de beurs)

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›