IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoins en belastingaangifte, zo zit dat

Voor 1 mei moet de IB-aangifte binnen zijn bij de belastingdienst. Ben je er nog niet aan begonnen, is het dus zaak hier vaart mee te maken. Dat hypotheekrenteaftrek ingewikkeld is wisten we al, maar hoe zit het eigenlijk met cryptovaluta?

BusinessInsider vroeg zich dat ook af, en beantwoordde de zeven belangrijkste vragen. Hun conclusie: “Pijnlijk, maar je moet belasting betalen over je bitcoins.” En denk ook niet dat de Belastingdienst dit niet controleert. Sterker nog, schrijft BusinessInsider, het is een van de focuspunten van dit jaar. Helaas pindakaas dus.

Bekijk ook: 4 redenen waarom crypto's een unieke belegging zijn

Maar hoe zit dat dan met de fluctuerende waarde? Dat antwoord is ook niet heel bevredigend. De peildatum is namelijk 1 januari 2018. Juist… Toen de koersen nog heel hoog stonden. Dit zijn de drie belangrijkste vragen en de antwoorden daarop.

1. Hoe moet ik cryptovaluta aangeven in mijn belastingaangifte?

Daar heeft de belastingdienst een goede plek voor bedacht, aldus BusinessInsider. Het moet worden aangegeven in box 3 overige bezittingen. Dat betekent dat het onder je vermogen valt, net als spaargeld en aandelen.

Dit schrijft de Belastingdienst er zelf over: “Cryptovaluta, zoals bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen. U kunt deze virtuele betaalmiddelen alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte. Aangezien er verschillende koersen zijn, geldt de koers van het gebruikte omwisselplatform.”

2. Welke koers moet ik aanhouden van mijn cryptovaluta?

Als je nu aangifte doet over het jaar 2018 dan hou je als peildatum 1 januari 2018 aan, zo dicht mogelijk bij 00:00 uur. En ja, dat betekent dat je bitcoins nu een stuk minder waard zijn dan toen, maar dat je toch die hogere koers aan moet houden. Auw.

3. Hoeveel belasting betaal ik over mijn cryptovaluta?

Voor een alleenstaande hoef je geen belasting te betalen over de eerste 30.000 euro aan vermogen (dus alles, inclusief spaargeld, andere beleggingen, etc), als stel is dit het dubbele. Voor alles daarboven zijn er vaste percentages, die getrapt zijn opgesteld.

  • Van 30.001 tot 100.800: 0,61%
  • Tot 1.008.000: 1,30%
  • Meer dan dat: 1,61%

Bekijk ook: Inkomstenbelasting 2019: Dit verandert er

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›