IEXGeld

Dossiers

Profiel

Red het klimaat, beleg groen

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het leven, ook bij beleggen. Het is niet gek dus dat de populariteit van duurzame beleggingsfondsen de afgelopen jaren enorm is gestegen. Maar naast beleggingsfondsen zijn er nog talloze andere mogelijkheden.

Lees hier: Zo vindt u het duurzame beleggingsfonds dat bij u past.

Eerder zetten we de Beste Keuzes in duurzame beleggingsfondsen al op een rij. Maar er zijn heel veel beleggingsproducten die bijdragen aan een duurzamere wereld, schrijft Tijd.be. Wat zijn de opties en waar moet je op letten? Een overzicht.

1. Beursgenoteerde aandelen

Allereerst een hele simpele: beursgenoteerde aandelen. Ook daar zijn duurzame doelstellingen steeds meer van belang. Zo zijn er inmiddels zelfs analistenrapporten over de duurzaamheid van een bedrijf. Deze kijken naar in hoeverre een bedrijf zich houdt aan de ESG-normen en vergelijken dat met de rest van de sector.

Zo komt er een lijst uit met de meest duurzame bedrijven per sector. Verrassend genoeg zijn grote bedrijven hierin leidend. Helaas zijn de scores hiervan niet publiek.

Check ook: Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Toch geeft Tijd.be een aantal tips “Blijf dicht bij huis. De regulatoren in Europa zijn onnoemelijk veel strenger dan in groeilanden zoals China of Brazilië”. Alle aandelen in de Euro Stoxx 50 horen bij de milieuvriendelijkste bedrijven van hun sector. Hoogvliegers uit de Lage Landen zijn onder meer ING, Philips en ASML. Lager op de rangschikking, met enkel aandelen uit de eurolanden, staan AB InBev, Engie en Unilever.”

En, nog een goede reden om duurzaam te beleggen: een goede bedrijfscultuur gaat hand in hand met verbeterende resultaten.

2. Coöperatieve aandelen

Coöperatieve aandelen zijn aandelen van coöperatieve vennootschappen die in een beter leefmilieu investeren. Het is eigenlijk een vereniging en bedrijf in één. De activiteiten van dat bedrijf voorzien in bepaalde gezamenlijke behoeften of belangen van de leden, vastgelegd in de statuten van de coöperatie. Denk hierbij aan een energiecoöperaties of een verzekeringsmaatschappij.

Lees meer: Waarom duurzaam beleggen de toekomst is

Door een coöperatie te vormen kunnen schaalvoordelen worden behaald, of kan er meer invloed worden uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld op grote schaal zonnepanelen inkopen voor een dorp. Er zijn talloze voorbeelden van duurzame lokale energiecoöperaties waarin geïnvesteerd kan worden. Misschien zelfs in jouw woonplaats.

3. Groene obligaties

Een groene obligatie is als een normale obligatie met één belangrijk verschil: de middelen worden alleen ingezet voor duurzaamheid. Met de richtlijnen van de internationale vereniging van kapitaalmarkten (ICMA) kun je beoordelen of een obligatie groen is.

Er bestaan ook instellingen die groene obligaties doorlichten. Dat is wel nodig ook, want zelfs Schiphol pretendeerde een groene obligatie uit te geven in 2018. Als je het over een vervuiler hebt, staat luchtverkeer toch wel vrij hoog. Dit wordt ook wel ‘greenwashing’ genoemd.

Volgens BNP Paribas steeg de wereldwijde index van groene obligaties sinds eind 2013 meer dan de wereldwijde index van alle obligaties. Ze zijn dus flink in opkomst. Zelfs de Nederlandse staat gaat in 2019 3,5 tot 5 miljard aan groene staatsobligaties uitgeven

Particulieren kunnen ook via een beleggingsfonds aan de slag met groene obligaties. Sommige banken hebben fondsen die vooral of alleen in groene obligaties investeren, zoals het Parvest Green Bond Fund van BNP Paribas.

Check ook: Vijf redenen om in groene obligaties te beleggen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›