IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo wordt dit het beste financiële jaar ooit voor jou

Waarschijnlijk ben jij net als veel anderen het jaar begonnen met goede voornemens. Wellicht heb je besloten dit jaar toch echt wat minder te gaan drinken, of moeten in 2019 die extra kilootjes er toch écht aan geloven. Vergeet natuurlijk ook je financiële situatie niet! Wellicht spaar je te weinig of wil je dit jaar toch echt gaan beginnen met beleggen?

Met deze stappen maak je van 2019 het beste financiële jaar ooit. 

1. Maak een overzicht 

Maak een lijst van al je bezittingen en schulden. Zo krijg je goed inzicht in waar zich de structurele problemen bevinden. Daarnaast, als er iets met je gebeurt, en je hebt niet zo’n overzicht, kan het lastig worden voor anderen om al je bezittingen op te sporen.

Maak je overzicht in Excel of in een app, dat maakt weinig uit. Je kunt er bijvoorbeeld de rekeningnummers inzetten, en de rente die je waarvoor betaalt. Je kunt zo gedetailleerd te werk gaan als je zelf wil. Werk je dit overzicht vervolgens jaarlijks bij, dan heb je duidelijk zicht in de financiële groei die je (hopelijk) doormaakt. 

2. Deal met je schulden

Je hebt goede schuld en je hebt slechte schuld. Goede schuld is bijvoorbeeld een hypotheek waarbij sprake is van een vaste rente. Deze schuld is belastingtechnisch voordelig en daarnaast bouw je ook echt wat op, doordat je huis later helemaal afbetaald is.

Slechte schuld kan een creditcardschuld zijn met een flink hoge rente die je met het gemiddelde rendement op een beleggingsportefeuille niet kan goedmaken. Probeer je schulden met de hoogste rentes het eerst af te lossen. 

Beginnen met beleggen? Begin hier! 

3. Leg jezelf een budget op

Leg jezelf een budget op en hou je inkomsten en uitgaven bij. Je weet waarschijnlijk al lang dat je 100 euro per maand betaalt voor dat luxe sportschoolabonnement, of dat je amper tv kijkt en toch behoorlijk wat kwijt bent per maand aan de kabel. Toch kan het helpen om dit zwart op wit te zien. Dat maakt het makkelijker om te schrappen in je uitgaven. 

4. Kijk kritisch naar je verzekeringen

Evalueer jaarlijks wat je behoeftes zijn, want ze kunnen behoorlijk verschillen van jaar tot jaar. Het is handig om dit te doen voor al je verzekeringen: je zorgverzekering, woonverzekering, autoverzekering, levensverzekering, reisverzekering, rechtsbijstandsverzekering, et cetera.

Betaal je bijvoorbeeld voor een doorlopende reisverzekering maar ben je van plan dit jaar niet op vakantie te gaan? Stopzetten is dan waarschijnlijk voordeliger. Of verwacht je dit jaar wat extra ziekenhuisbezoekjes? Dan is de kans groot dat het loont om je eigen risico omlaag te gooien. 

Lees ook: Zo bouw je aan een sterke financiële basis

5. Leg dingen vast

Als je kinderen hebt of veel reist, dan is het geen overbodige luxe om vast te leggen wie de voogd van je kinderen wordt wanneer jij en je partner vroegtijdig komen te overlijden. Wie zal je bezittingen beheren en erop toezien hoe ze worden verdeeld? Zorg er daarnaast voor dat je naasten weten waar ze je financiële documentatie kunnen vinden.

6. Bouw een reservepotje op

Zorg dat je een potje met geld hebt waar je een aantal maanden van kan leven en waar je snel bij kan in het geval van nood. Je wilt in zo'n geval niet zomaar je beleggingen hoeven verkopen of gedwongen worden een lening af te sluiten.

Heb je überhaupt nog geen reservepotje opgebouwd? Zet dit punt dan gerust bovenaan je financiële prioriteitenlijstje. 

7. Spaar zoveel je kunt 

Zet geld opzij voor je pensioen en mocht je kinderen hebben, ook voor je kinderen als je dat wil. De beste tip in dit kader: plan automatische spaaropdrachten in, idealiter kort nadat je – als je in loondienst bent - salaris is overgemaakt. Zo kun je relatief ongemerkt toch flinke bedragen bij elkaar sparen. 

Zie ook: Nederlanders sparen te weinig

8. Stel doelen op

Voor veel mensen werkt het om dit gewoon even ouderwets op te schrijven: wat zijn je financiële doelen? Denk daarbij zowel aan de korte als de lange termijn.

Opschrijven alleen zorgt er natuurlijk nog niet voor dat je doelen ineens bereikt zijn, maar je maakt het wel gelijk een stuk tastbaarder. Als je dan ook nog eens concrete stappen verbindt aan je doelstellingen, wordt het makkelijker je doelen te bereiken.  

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›