IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom de kosten belangrijk zijn bij beleggen

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Met de start van het nieuwe jaar komt ook weer de vraag naar voren: Wat zijn mijn goede voornemens, bijvoorbeeld op financieel gebied? Wil je meer uit je geld halen, verschil maken met jouw geld, of iets anders?

In eerdere artikelen gaven we al een aantal handige tips voor de beginnende belegger, zoals stick to the plan en spreid je risico. Weet ook altijd waar je precies in belegt.

Lees meer: Zet je geld aan het werk en stick to the plan

In dit artikel gaan we dieper in op een ander belangrijk onderwerp van beleggen: kosten. Niemand betaalt graag te veel en dat geldt natuurlijk ook als het gaat om een beleggingsportefeuille. Des te meer omdat de kosten invloed hebben op het rendement van een beleggingsportefeuille.

Kosten van invloed op rendement

Om dit te illustreren een voorbeeld. Stel je belegt in een ETF (indextracker) op de AEX. Bij een broker of bank betaal je kosten om deze ETF te kopen. Dat zijn de transactiekosten. Ook berekent een broker of bank jaarlijkse kosten om te kunnen beleggen en je beleggingen te bewaren.

En de beheerder van de ETF maakt ook kosten om zijn ETF volgens de AEX in te richten. Die kosten betaal je ook, de beheerder verwerkt deze in de prijs van de ETF. Al die kosten gaan ten koste van de opbrengst.

Als je bijvoorbeeld 1.000 euro inlegt en de AEX stijgt 5% in een jaar, dan heb je 50 euro bruto rendement. Maar dat is niet netto, de kosten moeten er nog vanaf. Als deze kosten tussen de 20 en de 30 euro liggen, dan houd je dus ongeveer de helft over. Bedenk ook dat als de waarde van je beleggingsportefeuille in een jaar hetzelfde blijft of daalt, dat je toch kosten betaalt. In ieder geval de jaarlijkse kosten.

Soorten kosten

Het heeft dus zeker nut om kritisch naar de kosten te kijken. Goed om te weten dat er meerdere soorten kosten zijn. De volgende kosten kunnen in rekening gebracht worden wanneer je belegt:

  • Transactiekosten: Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Dat geldt voor de meeste beleggingen.
  • Valutakosten: Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin de effecten noteren.
  • Bewaarloon: Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van effecten.
  • Inactivity fee: Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt.
  • In- en uitstapkosten: Sommige beleggingsfondsen romen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt.
  • Lopende kosten: Kosten van beleggingsfondsen voor onder andere beheer, marketing en administratie.

Kostenvergelijking

Nu kun je zelf de kosten van verschillende aanbieders van beleggingsrekeningen vergelijken. Maar met 26 online brokers en beleggingsrekeningen is dat een flinke klus. Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl doet jaarlijks onderzoek naar de kosten van de verschillende brokers.

Uit hun laatste onderzoek kwam ABN AMRO Zelf Beleggen Basis goed uit de bus: “Per 17 oktober heeft ABN AMRO Zelf Beleggen Basis geïntroduceerd, waarbij de tarieven in positieve zin gewijzigd zijn. De meeste beleggers gaan erop vooruit, met name de kleine belegger. Met minder dan 10.000 euro ga je er het meest op vooruit, door de afschaffing van de minimum service fee.”

Lees het hele onderzoek hier.

Goede voornemens worden beloond

Profiteer van de voordelen van ABN AMRO Zelf Beleggen Basis en zet je goede voornemens vandaag nog om in daden! In de maand januari doet ABN AMRO u een openingsaanbod: beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›