IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom gaat de premie aansprakelijkheidsverzekering omhoog?

De Consumentenbond merkt op dat per 1 januari 2019 de wet verandert. Verzekeraars moeten dan affectieschade vergoeden: smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig letsel hebben opgelopen.

Bij affectieschade kun je denken aan een kind dat wordt aangereden en levenslang gehandicapt blijft of aan een partner die overlijdt door een medische fout.  “We zijn blij met deze wet, maar we moeten wel meer geld reserveren”, zo stelt online verzekeraar InShared.

InShared verhoogt per 26 december de premie voor zijn aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar merkt op dat er steeds meer ernstige ongelukken met slachtoffers plaatsvinden. “Zo’n ongeluk heeft vaak grote gevolgen voor alle betrokkenen.”

Bekijk ook: Klant de pineut bij lijfrente

Volgens de verzekeraar krijgen familieleden en nabestaanden van mensen bij ernstig letsel door de wet vaker recht op een schadevergoeding. 

Andere reden voor verhoging

InShared noemt meer redenen waarom de premie omhooggaat. Zo worden schadeclaims steeds hoger, omdat we met z’n allen meer duurdere spullen hebben, en stijgen ook de kosten voor schadeherstel, zowel voor de onderdelen als het arbeidsloon van de herstellers. 

Verder noemt de verzekeraar extreem en onvoorspelbaar weer als reden voor de premieverhoging. “Er zijn meer schades aan woningen en auto’s.” In januari werd Nederland nog ontregeld door een uitzonderlijk zware storm met zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland. Verzekeraars ramen de schade van de westerstorm op zeker 90 miljoen euro.

Nieuwe inschatting

Verzekeraars moeten ieder jaar opnieuw een inschatting maken van de voorziene kosten die zij moeten maken en zodoende van de grootte van de buffer. “Omdat het leven nou eenmaal duurder wordt, wetten veranderen en we merken dat de schadebedragen steeds verder omhooggaan”, aldus Inshared. 

Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt schade vergoedt waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit kan schade zijn die je toebrengt aan personen of aan andermans spullen. Sommige schades zijn uitgesloten van je aansprakelijkheidsverzekering en worden niet vergoed. Bijvoorbeeld opzettelijke schades of schades die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig.

Wil je de premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken, dan zijn daar gelukkig websites voor. Hier kun je bijvoorbeeld terecht voor een overzicht, waarin premies van de grootste verzekeraars zijn opgenomen.

Staar je uiteraard niet blind op de premies: net zo belangrijk is welke kosten er worden gedekt in het geval je schade veroorzaakt. Ook de gezinssamenstelling en het gewenste eigen risico spelen een rol bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. 

Bekijk ook: Arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur? Een goedkoop alternatief

Lees ook:

Zorgverzekering tussentijds wijzigen: kan dat?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Maar het loont sowieso om over te s... Lees verder ›