IEXGeld

Dossiers

Profiel

Centrale banken zorgen voor economische ongelijkheid

Het beleid van de centrale banken van na de financiële crisis is een belangrijke aanjager van economische ongelijkheid in het Westen. Dat zei Neil Dwane, hoofdstrateeg bij Allianz GI, woensdag tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam.

Het ruime monetaire beleid waarop de centrale banken hebben ingezet zorgde voor hoge aandelenwaarderingen, en tegelijkertijd voor lage rentes. Hierdoor teerde de gewone man in op zijn spaargeld, terwijl de lonen niet of bijna niet zijn gestegen, zo legt Dwane uit. 

Disruptie

Daarnaast krijgt de westerse bevolking te maken met disruptie door de megabedrijven - denk aan Amazon en Uber – alleen al op het gebied van werkgelegenheid. Veel ‘oude’ banen zullen verdwijnen, terwijl er nog onzekerheid bestaat over hoe de nieuwe banen ingevuld gaan worden. 

Beginnen met beleggen? Klik hier voor onze handleiding

Dit is vervolgens koren op de molen van populisten en anti-immigratiepartijen. Die vormen volgens Dwane een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde economie.

Verantwoordelijkheid bedrijven

Bedrijven hebben daarom een grote verantwoordelijkheid en moeten die ook nemen, stelt de expert. “Bedrijven moeten beter nadenken over hun rol en wat zij toevoegen aan de samenleving. Want zonder die samenleving geen winst voor je bedrijf.”

Dwane vindt dat de salarissen eerlijker over de werknemers verdeeld zouden moeten worden. “We moeten daarbij ook de hand in eigen boezem steken. In het verleden is er, vooral in de financiële sector, te veel betaald. De werknemers die niet aan de top staan hebben te weinig geprofiteerd.” 


Familiebedrijven

De strateeg ging tijdens de prestentatie ook in op enkele investeringsthema’s van Allianz GI, waaronder het thema familiebedrijven. Volgens de expert zijn familiebedrijven een manier om de economische ongelijkheid tegen te gaan. “Die ondernemingen creëren waarde voor de lange termijn en slagen erin die ook inclusiever te maken. Ik denk dat familiebedrijven per definitie meer gelijk zijn dan andere bedrijven.”

“In een omgeving van risico en volatiliteit is er juist behoefte aan stabiliteit en bedrijven die de tand des tijds kunnen doorstaan. In plaats van short-termism hebben we long-termism nodig. De lange termijn is een speerpunt van familiebedrijven, aangezien daar de focus ligt op het behoud van het bedrijf voor de volgende generaties.”

Nog geen recessie VS

Wat betreft de macro-economische ontwikkelingen: we hoeven volgens Dwane niet bang te zijn voor een recessie in de VS volgend jaar. “Ik hoor veel geluiden uit de markt over een aanstaande economische neergang, maar die is voorlopig nog niet in zicht. In ieder geval niet voor 2020.”

Wat wel een bedreiging vormt is een escalatie van de handelsoorlog tussen China en de VS. “Een handelsoorlog met steeds hogere tarieven is slecht voor alle partijen. Niemand wordt er uiteindelijk beter van.”


Kerstrally?

En dan de aandelenmarkten. Kunnen we dit jaar nog rekenen op een echte Santa rally? “Met oktober heeft de S&P 500 een hobbelige rit achter de rug. Als we onder de 2600 punten komen, kunnen we zomaar terugvallen naar 2250 punten. Voor een echte kerstrally moeten we door de 2800 punten breken. Tussen de 2600 en 2800 punten zit ik een beetje in de wait and see-modus. Ik ga niet kopen, maar ook niet verkopen.” 

Van de FAANG-aandelen moeten we het in ieder geval niet meer hebben, stelt Dwane. “Die hebben hun werk gedaan, om het zo maar even uit te drukken. Andere aandelen zullen nu het stokje moeten gaan overnemen.”


Wil je meer interviews lezen? Kijk dan eens hier:

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›