IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoin is saai geworden

De handel in bitcoin is saai geworden, zo stelt Element Digital Asset Management.

Voor wie het nog niet is opgevallen: de koers van de bitcoin beweegt al een tijdje binnen dezelfde bandbreedte van ongeveer 6.400 tot 6.700 dollar. Er gaat een procentje van af, de andere dag komt er een procentje bij. De dagen dat de digitale munt in één dag ruim 10% daalde, lijken voor nu even voorbij. 

Dit geldt dan weer niet voor de duizenden andere cryptovaluta, die nog steeds alle kanten opschieten. De volatiliteitsindex voor de bitcoin koerste dinsdag met 2,55% nog op het laagste niveau in twaalf weken. Dit niveau ligt bovendien flink lager dan de 8,02% aan het begin van dit jaar. 

Lees ook: 7 cryptofouten die jij niet hoeft te maken

Als de volatiliteit nog verder zakt, dan zou de volatiliteitsindex afkoersen op de laagste standen sinds zeventien maanden. Toen stond de prijs van één bitcoin nog op 1.800 dollar. 

Maar waarom zien we geen wilde bewegingen meer in de bitcoinhandel? Element Digital Asset Management woog diverse theorieën tegen elkaar af en kwam uiteindelijk tot een niet zo spannende conclusie. 

Rek uit de markt

“Er valt te beargumenteren dat de markt bitcoin wat meer is gaan zien als een oppotmiddel. Dat is een leuke theorie, maar wel erg voorbarig”, aldus portefeuillebeheerder Thejas Nalval en zijn collega Kevin Lu van Element. 

De analisten denken ook niet dat de markt transparanter en efficiënter is geworden, waardoor liquiditeit daadwerkelijk een reflectie is van de gebruikelijke vraag en aanbod. “We zijn iets sceptischer en denken dat de rek gewoonweg nu uit de markt is”, aldus de analisten. “Handelen in bitcoin is bijna saai geworden.”

Het is niet alleen de volatiliteit die afneemt. Ook de handelsvolumes lopen stevig terug. Voor de Bitfinex-beurs was september de rustigste maand sinds april 2017. Afgelopen maand werden er 643.000 bitcoins verhandeld tegen 920.000 een maand eerder en 2,1 miljoen in december 2017.  

Bitcoin-ETF’s nieuwe aanjager? 

Het gebrek aan interesse kan ook het gevolg zijn van een lopend onderzoek door de Amerikaanse toezichthouder SEC naar een bitcoin-indexfonds van VanEck Associates and SolidX, aldus Element. Tientallen andere marktpartijen deden al eerder aanvragen voor de lancering van een bitcoin-ETF, maar vele werden niet goedgekeurd, hetgeen doorgaans resulteerde in een heftige verkoopgolf van bitcoins. 

Volgens de analisten van Element is de ETF-discussie dan ook in meer of mindere mate belangrijk geworden voor het sentiment op de bitcoinmarkt. Komt er groen licht voor bitcoin-ETFS in de Verenigde Staten dan kan dat een eerste stap worden naar een bredere omarming van de digitale munt. Mogelijk wordt de handel in bitcoin dan weer minder saai. “Voorlopig houden handelaren evenwel de kaarten voor de borst”, aldus Element. 

“Het lijkt erop dat iedereen aan de zijlijn wacht totdat iemand iets doet, maar dat spel kan nog een lange tijd duren op deze manier.”  

Lees ook: Tien dingen die een bitcoin-belegger moet weten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›