IEXGeld

Dossiers

Profiel

Jongeren sparen vooral voor festivals

Festivals zijn onder jongeren een populair spaardoel. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Moneyou. En dat is niet heel gek, want de tijden dat je voor 25 euro op een festival stond, zijn voorbij. Gemiddeld geven Nederlandse jongeren hier maar liefst 309 euro per jaar aan uit.

Daarnaast zijn de kaartprijzen van de grote festivals het afgelopen jaar met 5,5% gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het FD. Het is dan ook niet verrassend dat een kwart van alle jongeren hiervoor een spaarpotje heeft.

Lees ook: De populairste beleggingsapps van dit moment

Betaalergernissen

In het Moneyou-onderzoek zijn jongeren ook gevraagd naar de grootste betaalergernissen op festivals. Dit is de top 3.

  • Lange rijen bij de consumptiemunten (63%).
  • Consumptiemunten overhouden, die je niet kunt inwisselen voor geld (57%).
  • Alleen contant kunnen betalen (33%).

Grotere festivals lijken hieraan met verbeterpunten gehoor te geven blijkt uit een rondgang van NOS op 3. Amsterdam Open Air (AOA) was een van de eerste festivals waar je alleen kon pinnen.

Bezoekers hoefden hierdoor bij binnenkomst niet in de rij te staan voor munten. Milkshake volgt dit voorbeeld tijdens de komende editie.

Goed sparen of niet?

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat jongeren opvallend goed sparen. Zo geeft 55% van de ondervraagde jongeren aan geld op een aparte spaarrekening te zetten voor specifieke doelen.

Het gaat daarbij niet alleen om leuke dingen: zo bouwt 65% van de jongeren een buffer op voor financiële tegenslagen en spaart de helft (alvast) voor een huis. Overigens geeft 58% van de jongeren aan nog regelmatig geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te maken als ze niet uitkomen.

Ruim een derde van de jongeren geeft aan dat een beter financieel overzicht zou helpen om bewuster met hun geld om te gaan.

Financiële buffer

Toch blijkt uit een ander onderzoek, van Savedo, dat vier op de tien Nederlanders onvoldoende financiële buffer heeft. Het Nibud adviseert minimaal 10% van het netto-inkomen opzij te zetten om een buffer op te bouwen.

Dit terwijl het hebben van een buffer om financiële tegenslagen het hoofd te kunnen bieden, voor meer dan de helft van de ondervraagden (54%) het belangrijkste spaardoel in 2018 is. En een financiële buffer is niet alleen voor ouderen belangrijk, maar juist ook voor jongeren. Alleen hiermee zijn zij in staat het hoofd te bieden aan onverwachte noodzakelijke uitgaven.

Voor bijna driekwart (72%) van de Nederlanders geeft sparen een veilig gevoel. Ruim een derde (36%) heeft in 2017 dan ook meer gespaard dan in het jaar ervoor. 

Lees ook: Neem geen financieel advies aan van deze personen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›