IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een beleggingsstrategie voor elke leeftijd

Volgens beurslegende Warren Buffett kunnen beleggers niet vroeg genoeg beginnen met het kopen van aandelen om zo te genieten van de magische kracht van compounding, ofwel het rente-op-rente effect. Het grootste voordeel van beleggers is namelijk de tijd, dus hoe jonger je begint, hoe meer tijd je hebt om je eerste euro's te laten groeien en te herinvesteren.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Maar hoe beleggers investeren hangt sterk af van hun leeftijd en de portefeuilles zullen er aanzienlijk anders uitzien afhankelijk van in welke levensfase ze zitten. Beleggingssite The Balance zet op rij een welke investeringen het beste passen bij elke leeftijdscategorie.

De beste investeringen voor dertigers

Beleggers die 30 jaar zijn, hebben 30 jaar of meer de tijd om te profiteren van de aandelenmarkten voordat ze waarschijnlijk met pensioen gaan. De tijdelijke dalingen in de aandelenkoersen zullen deze beleggers niet veel schaden, omdat ze nog jaren hebben om eventuele verliezen terug te verdienen. Dus als je je zenuwen de volatiliteit van de aandelenprijzen aankunnen, is dit het moment om agressief te investeren.

Dertigers kunnen dan ook het best overwegend beleggen in aandelen en een klein deel in obligaties. Op de lange termijn doen aandelenbeleggingen het veel beter dan obligaties en spaarrekeningen. Van 1928 tot en met 2016 is de S&P 500-index gemiddeld 9,5% gestegen per jaar, een 10-jaars staatsobligatie leverde 4,9% per jaar op en een spaarrekening gemiddeld 3,4% per jaar. Dus hoewel obligaties stabieler zijn, zijn aandelen noodzakelijk om je geld op de lange termijn te vermenigvuldigen.

Dertigers die relatief risicotolerant zijn, zouden dan ook 70% tot 85% moeten beleggen in aandelenfondsen en de rest in obligatie- en spaarrekeningen. Beleggers kunnen ook een beleggingsfonds kiezen met een doeldatum, dat agressiever investeert wanneer je jonger bent en automatisch conservatiever wordt naarmate je dichter bij je pensioen komt.

Investeer in onroerend goed

Investeren in een huis is ook een optie, als je denkt er minstens vijf jaar te blijven wonen. Of overweeg te beleggen in een huurwoning of een vastgoedfonds. Als dertiger kun je ook investeren in jezelf door je vaardigheden te vergroten. Dertigers die hun salaris weten te verhogen, hebben nog tientallen jaren om dit geld vervolgens voor zich aan het werk te zetten.

Lees ook: Zo profiteer je van goede vooruitzichten op vastgoedmarkt

De beste investeringen voor veertigers

Voor veertigers die te laat met beleggen zijn begonnen is het de hoogste tijd om een aantal levensstijlafwegingen te maken. Ze zullen hun besparingen en investeringen extra moeten opschroeven om zich voor te bereiden op hun pensioen. Als je nog geen pensioenplan hebt zal je nu toch echt moeten beginnen.

Veertigers zullen iets meer moeten leunen op obligaties en vaste beleggingen dan dertigers. Hoewel de verhouding tussen aandelenbeleggingen en obligatiebeleggingen varieert afhankelijk van het risicocomfortniveau. De conservatieve, risicomijdende belegger kan het beste kiezen voor een verhouding van 60% aandelen en 40% obligaties. Bij de meer agressieve veertigjarige belegger past een verhouding van 70% tot 80% in aandelen. Maar vergeet niet, hoe meer aandelen je bezit, hoe volatieler en risicovoller je beleggingsportefeuille.

Zorg er dan ook voor dat je breed gespreide internationale aandelenfondsen en vastgoedinvesteringen opneemt in je beleggingsmix. En maak gebruik van indexfondsen met lage kosten zodat de investeringskosten onder controle blijven.

De beste investeringen voor vijftigers

Voor vijftigers is het tijd om hun toekomstige doelen te onderzoeken en hun huidige en gewenste toekomstige levensstijl te verkennen. Bekijk je huidige inkomsten, verwachte inkomsten en belastingsituatie om te bepalen of je op koers ligt voor je pensioen. 

Beleggers die op koers liggen kunnen hun aandelenblootstelling wat terugdraaien en de toewijzing aan obligaties en contanten verhogen. Beleggers die achterlopen bij hun pensioenplannen kunnen proberen hun kosten te verlagen en elke maand iets meer opzij te leggen om te beleggen. Voor de gemiddelde vijftigjarige belegger is 50% in aandelen en 50% obligaties een goede mix.

Lees ook: Buffett: Beleg op deze manier, dan kan het niet missen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›