IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 4 belangrijkste redenen voor de olierally

Je hebt het vast wel gezien in het nieuws, gemerkt bij de pomp of bij olie-gerelateerde aandelen. De olieprijzen zijn afgelopen maand flink gestegen: naar circa 70 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau sinds november 2014.

Behalve de herinvoering van sancties tegen Iran zijn er nog drie factoren die de opmars van de olieprijs hebben aangewakkerd. MarketWatch heeft ze op een rij gezet.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

1. Productiebeperking OPEC

De inspanningen van de Organisatie van de Petroleum Exporterende Landen (OPEC) om de wereldwijde productie te beteugelen, hebben volgens James Williams, energie-econoom bij WTRG Economics, de grootste invloed gehad op de olieprijzen.

Begin 2017 kwamen de OPEC en enkele andere grote olieproducenten, waaronder Rusland, overeen om de ruwe productie met ongeveer 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen, in een poging om de prijs te ondersteunen. Deze maatregel loopt door tot het einde van dit jaar.

Uit een onderzoek van S&P Global Platts bleek onlangs dat de olieproductie van de OPEC-landen in april voor de derde opeenvolgende maand is gedaald, naar het laagste niveau in één jaar.

De productie uit deze landen kwam vorige maand uit op 32 miljoen vaten per dag, een daling van 140.000 vaten per dag ten opzichte van maart. Dat is ongeveer 730.000 vaten onder het plafond van de OPEC van ongeveer 32,73 miljoen vaten per dag.

2. Stijgende vraag

Een belangrijke reden waarom de productiebeperking zo'n grote invloed heeft gehad op de wereldwijde olievoorraden, is de stijgende vraag naar olie. De hogere economische groei heeft geleid tot een hoger olieverbruik, aldus Williams.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar op 99,3 miljoen vaten per dag uitkomt, tegen 97,8 miljoen vaten per dag in 2017.

Maar er kan wel een kink in de kabel komen. In het maandelijks olierapport van april waarschuwde het IEA echter dat het handelsgeschil tussen de VS en China de vraag naar olie zou kunnen schaden.

Lees ook: Goud: een goede bescherming tegen beurspaniek?

3. Hernieuwde sancties tegen Iran

Volgens handelaren zijn de hernieuwde sancties tegen OPEC-lid Iran misschien wel de belangrijkste reden voor de recente opmars van de olieprijs. De Amerikaanse president Donald Trump haalde gisteravond een streep door de nucleaire deal met Iran, die zijn voorganger Barack Obama in 2015 had gesloten met Iran.

De financiële markten hebben tot nu toe lauw gereageerd op het besluit van Trump, maar er valt niet uit te sluiten dat de olieprijs verder gaat opklimmen als de sancties tegen Iran van kracht worden en de olieproductie uit Iran vermindert.

4. Crisis in Venezuela

Olieproducent Venezuela heeft zijn productie zien afnemen door de economische crisis in het land. Volgens S&P Global Platts was de daling van de productie van de OPEC-leden in april grotendeels toe te schrijven aan de aanhoudende productiedaling in Venezuela.

Het Zuid-Amerikaanse land produceerde 1,41 miljoen vaten per dag in april, een daling van 80.000 vaten per dag ten opzichte van maart en een afname van 540.000 vaten per dag ten opzichte van een jaar eerder.

De productie van Venezuela staat volgens S&P Global Platts daarmee op het laagste niveau in 30 jaar, met uitzondering van 2002 en 2003, toen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA zwaar werd getroffen door een staking.

Scott Gecas, senior strateeg bij Long Leaf Trading Group, vindt het interessant dat het Venezolaanse nieuws zo'n impact heeft op de olieprijs. Hij wijst erop dat de Amerikaanse olieproductie op het hoogste niveau ooit ligt en de VS afstevent op de hoogste olieproductie ter wereld.

De productie van Venezuela is volgens hem niet zo belangrijk. Hij verwacht dan ook niet dat de olieprijs deze niveaus veel langer zal volhouden als de wereldwijde spanningen afnemen.

Lees ook: Wat doe je als koersen stoppen met stijgen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›