IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kan de koers van bitcoin nog verder stijgen?

De koers van de grootste cryptomunt bitcoin zou nog flink kunnen stijgen tot 2019, misschien zelfs tot 64.000 dollar. Dat meldt Cnbc op basis van een rapport van Sam Doctor, hoofdonderzoeker bij onderzoeksbureau Fundstrat. 

Bitcoin noteert momenteel rond 8.300 dollar. Vorig jaar steeg de populaire cryptomunt van minder dan 1.000 dollar tot meer dan 19.000 dollar, geholpen door een stroom van interesse van investeerders. 

Dit geeft goed de beweeglijkheid van de cryptomunt weer. Bitcoin is daarom geen lange termijn belegging, maar vooral om te speculeren ofwel op korte termijn te handelen. Het is een belegging (of het zo genoemd mag worden staat ook nog ter discussie) met zeer hoge risico's, want de koers kan sterk stijgen, maar even hard weer dalen. 

Lees ook: Hoeveel geld moet je in cryptovaluta steken?

Hash power

Bitcoin wordt gecreëerd via een energie-intensief proces dat bekend staat als mining, waarbij computers de cryptomunt als beloning ontvangen voor het oplossen van complexe wiskundige vergelijkingen.

De rekenkracht die computers nodig hebben om bitcoins te genereren staat bekend als hash power, die volgens Fundstrat in 2019 met 350% zal groeien. Dit geeft de koers van bitcoin ook meer ruimte om te stijgen. 

Economie van mining

De economie van bitcoin mining creëert volgens Doctor waarschijnlijk een ondersteuningsniveau voor de cryptomunt. Volgens hem zullen bitcoin miners waarschijnlijk de munt vasthouden omdat de prijs daalt naar het niveau van de operationele kosten, en zullen ze bitcoin verkopen als de prijs stijgt. "De belangrijkste verkopers zijn volgens ons bitcoin miners, en de rest zijn transacties tussen investeerders", aldus Doctor. 

Hij gaat verder. "De introductie van de volgende generatie hardware zou een nieuwe ronde van kapitaalinvesteringen en hash power-groei moeten genereren, die zou kunnen versnellen als de prijs van bitcoin zou stijgen."

Substituut voor goud

Tom Lee, mede-oprichter van Fundstrat, is de enige grote strateeg op Wall Street die bitcoin volgt. Hij publiceerde zijn eerste officiële rapport over de cryptomunt vorig jaar juli, toen bitcoin zo'n 2.540 dollar waard was.

Lee voorspelde destijds dat bitcoin een substituut voor goud zou kunnen worden en in 2022 een koers van 20.000 tot 55.000 dollar zou kunnen bereiken.

Lees ook: Hoe houd je je bitcoins veilig?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›