IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met deze vaardigheden krijg je het snelst een baan

Door de huidige snelle technologische ontwikkelingen, denk aan kunstmatige intelligentie en virtual reality, verandert ook de banenmarkt. Bedrijven zoeken naar specifieke vaardigheden of diensten, die jaren geleden nog helemaal niet belangrijk waren.

Daardoor kan het ook steeds moeilijker worden om geschikte werknemers aan werkgevers te koppelen en vice versa. Gelukkig heeft LinkedIn een klein onderzoekje gedaan naar de vaardigheden waar ondernemingen het vaakst naar zoeken. 

Lees ook: Sparen voor je pensioen? Durf creatief te zijn

Hard skills en soft skills

De zakelijke sociale netwerksite verzamelde data van meer dan vijfhonderd miljoen leden om erachter te komen wat bedrijven het vaakst zoeken in hun werknemers. Aan de andere kant keek LinkedIn naar welke vaardigheden gebruikers aan hun profiel toevoegden en schaarde deze onder een dozijn categorieën.

Vervolgens werd gekeken naar alle wervingsactiviteiten tussen januari en september vorig jaar en op basis van miljarden datapunten kon LinkedIn tot de conclusie komen wie de grootste kans heeft om in aanmerking te komen voor een desbetreffende baan bij een bedrijf.

Op basis daarvan rolde een lijstje met hard skills en soft skills die momenteel het meest in een werknemer worden gezocht. Bij soft skills kun je denken aan algemene begrippen als leiderschap, communicatie en samenwerking. Interessanter is de lijst met hard skills, vaardigheden die je echt moet aanleren en die heel concreet zijn.

Volgens LinkedIn worden deze vaardigheden het meest gezocht dit jaar: 

1. Cloudcomputing

Cloudcomputing is een van de belangrijkste trends binnen IT. Het stelt bedrijven in staat de kosten te verlagen en sneller en wendbaarder te reageren op veranderende omstandigheden. In plaats van dat de ondernemingen de hardware en software gebruiken die zij in eigen bezit en beheer hebben, nemen deze nu via internet ICT-diensten af van anderen. 

Cloudcomputing heb je nodig bij banen als cloud architect of platform engineer, die vaak werken aan een bepaalde infrastructuur of applicatieraamwerk. Cursussen, trainingen of opleidingen voor deze vaardigheid kun je hier met elkaar vergelijken. 

Lees ook: Dit kun je verdienen als je stopt met roken

2. Datamining en statistische analyse

Data-analisten gaan op zoek naar belangrijke verbanden en patronen binnen bijvoorbeeld persoonsgegevens. Door deze gegevens beter te bekijken kunnen bedrijven dichter bij de klant komen om zijn wensen beter in beeld te krijgen.

Met data en slimme analyses kan datamining zorgen voor nieuwe inzichten. Volgens LinkedIn zijn recruiters is toenemende mate op zoek naar mensen met vaardigheden op dit gebied. Ook hier zijn cursussen en trainingen voor.  

3. Middleware en systeemintegratie

Middleware is de software tussen het besturingssysteem en de toepassingen die erop worden uitgevoerd, waardoor communicatie en gegevensbeheer mogelijk is. Daarbij wordt er steeds meer gezocht naar mensen met kennis op het gebied van systeemintegratie, aldus LinkedIn. Qua banen kun je hier denken aan een IT-manager of een systeem engineer. 

De volledige lijst van LinkedIn met daarin de 25 meest gevraagde vaardigheden vind je hier

Lees ook: Breng energievreters in kaart en bespaar

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›