IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe wijs zijn beurswijsheden?

'Selll in May' Met de meimaand in zicht is deze klassieke tegeltjeswijsheid weer actueel. Maar hoe wijs zijn deze beurswijsheden eigenlijk? Belegger.nl liep een aantal klassiekers langs met beleggingsexpert Martine Hafkamp. 

Risico en rendement gaan vaak hand in hand bij beleggen. Omdat veel beleggers huiverig zijn voor risico's, zoeken ze houvast, bijvoorbeeld in beurswijsheden. Maar hoe slim is het bijvoorbeeld om nu een beleggingspauze in te lassen? 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Wijsheden zijn nog geen waarheden, waarschuwt Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. "Ze doen lang niet altijd opgeld en zijn dus geen garantie voor succes."

Sell in May

Een van de oudste beurswijsheden - uit 1930 - is Sell in May and go away..., vaak aangevuld met but remember to come back in September. Deze blijkt in de praktijk minder succesvol dan het op het eerste oog lijkt.

Statistisch gezien zijn mei en juni voor beleggers niet de beste maanden van het jaar. Gemiddeld genomen is de performance van de Dow Jones-index (de oudste Amerikaanse index) over de lange termijn onveranderd in mei en licht lager in juni. Maar Hafkamp wijst erop dat dit gemiddelden zijn. Individuele afwijkingen zijn dus mogelijk. Of, zoals een ander gezegde luidt: uitzonderingen bepalen de regel.

In bijna tweederde van de jaren sinds de jaren dertig zijn de aandelenbeurzen tussen juni en september juist gestegen, in plaats van gedaald. Dus wie al die jaren steeds een pauze heeft ingelast tot na de zomervakantie, is veel rendement misgelopen.

‘Hold in May and go away’ (on a holiday) is wellicht een betere beurswijsheid, oppert Hafkamp: "In plaats van verkopen temper je gedurende de zomer je verwachtingen wat en ga je lekker op vakantie. Dat is een andere en leukere invulling dan go away."

Ook een Nederlandse beruswijsheid heeft met vakantie te maken: 'Vrouwen bloot, handel dood.' Deze laat zich volgens Hafkamp eenvoudig verklaren. "In de zomer zijn veel handelaren en beleggers op vakantie."

Het januari-effect

Er wordt in het rijtje beurswijsheden ook een belangrijke rol toegeschreven aan de maand januari. Zo wordt door beleggers vaak gesproken over het januari-effect. Dit houdt in dat januari, in vergelijking met de andere maanden van het jaar, gemiddeld genomen een hoger beleggingsresultaat laat zien.

"Veel beleggers beginnen op 1 januari opnieuw met tellen. Het veld ligt weer open", geeft Hafkamp als verklaring. "Beleggers zijn bereid meer risico te nemen en daardoor ontstaat er koopdruk."

Lees ook: Net zo rijk worden als Buffett? Begin met waardebeleggen

Een andere beurswijsheid voor januari luidt: as January goes, so goes the year. De eerste vijf handelsdagen van januari zouden een voorspellende waarde hebben voor het rendement over het hele jaar. En als januari positief wordt afgesloten, zou het hele beursjaar eveneens in de plus eindigen.

De bovengenoemde kalendereffecten gaan voorbij aan het feit dat beleggen bedoeld is voor de langere termijn, zegt Hafkamp, die dan ook niet veel met beurswijsheden doet. Zij adviseert om niet de kalender als leidraad te nemen, maar te kijken naar de onderliggende redenen van een stijging of daling van de beurzen. "Begin altijd bij de basis. Doe je huiswerk goed, bestudeer de fundamenten en volg nooit zomaar tips op."

Never catch a falling knife

Een koersdaling is niet altijd een goed instapmoment, waarschuwt Hafkamp. Dat de koers omlaag is gegaan, maakt een aandeel niet per definitie goedkoop. Er kan immers een goede reden zijn voor de afstraffing. Never catch a falling knife is dan ook een andere beurswijsheid, net als Let your profits run. 

Het timen van de markt is volgens Hafkamp (bijna) onmogelijk. "Bovendien gaat het daar niet om. Je time in the market is vele malen belangrijker dan je market timing, als is het maar omdat op de lange termijn het dividend een veel belangrijkere bijdrager is aan je rendement dan koersresultaten."

"Maar bij tijd en wijle moet je bij voortschrijdend inzicht de bakens verzetten", vervolgt Hafkamp. Als je denkt dat je het verlies op aandeel A sneller en met minder risico goed kunt maken met aandeel B, moet je dat niet nalaten."

Lees ook: Wat doe je als koersen stoppen met stijgen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›