IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen weer gestegen in maart

Uit onderzoek van het CBS  blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen opnieuw zijn gestegen in maart. Woningen waren maar liefst 8,6% duurder dan in maart 2017. Wel is de prijsstijging iets afgenomen in vergelijking met de afgelopen twee maanden.

De stijgende trend op de woningmarkt houdt al aan sinds juni 2013. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsstijging van woningen is ook een inflatie-indicator.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Van dal naar piek

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend.

Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog bijna 1,0% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 26,4% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart 2018 ongeveer even hoog als in juli 2008.

Het Kadaster maakte afgelopen dinsdag bekend dat het in maart 19.976 verkochte woningen registreerde. In de eerste drie maanden van 2018 zijn 52.105 woningen verkocht. Dat is bijna 7% minder dan in dezelfde periode van 2017.

Grootste prijsstijging appartementen

Voor alle woningtypen gold in het eerste kwartaal van 2018 dat de prijzen gemiddeld hoger lagen dan een jaar eerder, maar er minder huizen werden verkocht. Verder kromp voor het eerst in bijna vier jaar het aantal verkopen van koopwoningen in alle vier de grote steden van Nederland in vergelijking met een jaar eerder.

Prijsstijgingen bij een daling van de verkopen van bestaande woningen duidt op krapte op de koopwoningmarkt. Dit is het meest zichtbaar bij appartementen. De prijzen waren gemiddeld 12,5% hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de verkopen ruim 10% lager.

Krapte in vier grote steden

Opnieuw noteerden de vier grootste steden in Nederland bovengemiddelde prijsstijgingen van bestaande koopwoningen. De prijsstijging in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder was in Rotterdam met bijna 15% het grootst en het kleinst in Utrecht met bijna 11%. Amsterdam en Den Haag liggen in het midden.

Het is voor het eerst na het tweede kwartaal van 2013 dat het aantal verkochte woningen in alle vier de grote steden kromp ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2013 waren de prijzen van koopwoningen in de vier grootste steden overigens ook lager dan een jaar eerder.

Check: Hypotheekgarantie te duur voor starters

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›