IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit gebeurt er met je geld als je het in een fontein gooit

We kennen allemaal wel het romantische beeld van een muntje in een fontein gooien voor goed geluk of ander bijgeloof. Een op de vijf personen zou wel eens een muntje in een wensfontein gooien, maar waar gaat dit geld eigenlijk naartoe? 

De meest bekende fontein waar dagelijks veel geld in wordt gegooid, is de Trevi-fontein in de Italiaanse hoofdstad Rome. Ga met je rug naar de fontein toe staan, gooi een muntje over je linkerschouder en volgens de legende zal je dan in Rome terugkeren.

Lees ook: De Schnitzel Index, zo duur is je wintersport

Miljoenenopbrengst 

Iedere dag gooien duizenden toeristen een muntje in de fontein, hetgeen op maandbasis gemiddeld circa 50.000 euro opbrengt en op jaarbasis zelfs tot bijna een miljoen euro. Er wordt zoveel geld in de fontein gegooid, dat er per dag minstens een uur nodig is om al het geld eruit te vissen. 

Ooit werd het geld gebruikt om er het onderhoud van de fontein mee te betalen, maar tegenwoordig gaat de opbrengst naar de plaatselijke liefdadigheidsinstellingen. In 2008 werd er overigens van het geld nog een goedkope supermarkt geopend. 

De Trevi-fontein moet iedere dag geleegd worden, ook om diefstal tegen te gaan, maar andere bekende fonteinen worden één keer in de maand schoongemaakt. Denk aan de fontein voor het beroemde Bellagio-hotel in Las Vegas, waaruit ieder jaar voor circa 12.000 dollar aan geld komt. En dat gaat niet met schepnetten, maar met een gigantische vacuümpomp die alle munten netjes opzuigt. 

Andere fonteinen

Er zijn nog wat andere grote fonteinen in Amerika die aardig wat duiten opleveren, waaronder die bij de Mall of America in Minnesota, waar per maand 2.000 dollar in verdwijnt. Het geld wordt gedoneerd aan goede doelen en non-profitorganisaties. 

De fonteinen bij de populaire themarestaurants van Rainforest Cafe, die over de hele wereld verspreid zijn, brengen per jaar bijna 25.000 dollar op. Ook dat geld gaat naar goede doelen, deze keer die zich inzetten voor het milieu. De fontein die je vindt in Disney World bracht in 2014 nog 18.000 dollar op en de opbrengsten gaan naar pleegkinderen. 

Ook interessant: mensen gooien ook muntjes in het 9/11 Memorial-monument in New York, ondanks dat dit niet is toegestaan. Dit bracht tot dusver circa 3.000 dollar op. En gek genoeg brengt de Buckingham Fountain in Chicago slechts 200 dollar per jaar op, terwijl dit een van de grootste fonteinen ter wereld is.

Lees ook: Neem geen financieel advies aan van deze personen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›