IEXGeld

Dossiers

Profiel

Liever sparen dan geld uitgeven

Onderzoek van ING bevestigt het cliché van de zuinige Nederlander. Meer dan de helft van de Nederlanders (51%) is tevreden met de hoeveelheid vrij beschikbaar spaargeld van zijn of haar huishouden. Sterker nog, veel Nederlanders halen meer voldoening uit sparen dan uit geld uitgeven.

Dat blijkt uit de ING International Savings Survey, die in elf Europese landen gehouden is. Nederland springt eruit met de hoogste tevredenheid en zuinigheid. In Frankrijk bijvoorbeeld is het andersom, daar geven mensen hun geld liever uit dan dat ze het sparen. Slechts één op de drie Nederlanders (32%) vindt dat uitgeven méér voldoening geeft dan sparen. Dit in tegenstelling tot de Fransen, waar 58% dit vindt.

Zie ook: Nederlanders beleggen niet vanwege angst voor verlies

Zuiniger dan de buren

Daarnaast vinden Nederlanders het ook een fijn idee om genoeg spaargeld op de bank te hebben. Meer dan de helft stelt zich comfortabel of zelfs zeer comfortabel te voelen bij het bedrag dat ze opzij hebben gezet. Dat aandeel wordt in geen enkel ander land geëvenaard en ligt flink hoger dan in onze buurlanden Duitsland (40%) en België (34%), schrijft de ING.

Daarnaast doen Nederlandse koppels hun geld vaker bij elkaar. Twee op de drie (66%) Nederlandse stellen geven aan de financiën grotendeels of volledig gezamenlijk te doen. In België is dat bij 54%, in Duitsland bij 51% van de koppels.

Dit verschil is bijvoorbeeld terug te zien bij gezamenlijke rekeningen. In Nederland heeft 30% van de samenwonende paren zo’n rekening en is nog eens 33% geneigd er in de toekomst één te openen. Vooral in Duitsland ligt dit aandeel een stuk lager.

Zie ook: Dit verandert er voor je spaargeld in 2018

Opvallende resultaten

Uit het onderzoek van ING kwamen nog enkele andere opvallende resultaten. Zo betekent de hogere tevredenheid van Nederlanders niet dat we meer te besteden hebben. Het totale bedrag aan vrij beschikbaar vermogen in Nederland ligt juist relatief laag vergeleken met andere landen.

Dit komt vooral door ons pensioensysteem: de meeste Nederlanders sparen via pensioenfondsen voor de oude dag (niet vrij beschikbaar), terwijl burgers in andere landen dat vaker zelf doen (wel vrij beschikbaar). Hiermee hebben Nederlandse huishoudens mogelijk ook minder spaargeld nodig om zich comfortabel te voelen.

Over het algemeen zijn de Europese landen waar mensen tevreden zijn over hun spaargeld ook de landen waar mensen zeggen zich het meest gelukkig te voelen. Voor wat betreft geluk moet Nederland in dit onderzoek alleen Luxemburg voor zich dulden. Maar, zegt de ING, de samenhang tussen geluk enerzijds en tevredenheid met spaargeld anderzijds duidt niet automatisch op een oorzakelijk verband.

Zie ook: Zo bouw je aan een sterke financiële basis

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›