IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoin en het crypto-universum

De vergelijking tussen bitcoin en het cryptolandschap en het universum is makkelijk gemaakt. Het is waarschijnlijk dat we beiden nooit helemaal zullen begrijpen. Allebei zijn ze, in theorie, oneindig. 

Van 22 tot en met 28 januari is het IEXGeld Cryptoweek. Lees hier alle artikelen.

Van ICO’s, nieuwe crypto’s, hardforks tot smart contracts: ook het crypto-universum dijt steeds verder uit met nieuwe toepassingen. Het aantal toepassingen met de vele wetenswaardigheden is simpelweg té veelomvattend om allemaal te kunnen volgen.

Om te begrijpen waar we nu mee bezig zijn en waar het ons zal brengen, moeten we eerst terug naar de basis, waar het allemaal begon.

Die basis werd nog niet zo lang geleden gelegd. Ruim negen jaar geleden werd bitcoin gelanceerd. De term gelanceerd is wellicht niet de goede bewoording, gezien het feit dat de koers destijds nog op slechts 0,001 dollar stond. Maar het begin was er.

Lees ook: Starten met bitcoin in drie stappen

Geen virtueel geld

Een onbekende cryptograaf riep bijna tien jaar terug onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto bitcoin tot leven. Vaak wordt bitcoin gezien als virtueel geld, maar dit is niet het geval. Virtueel geld wordt gebruikt als betaalmiddel op World of Warcraft of Fifa.

Daarnaast is er de misvatting dat bitcoin (slechts) digitaal geld is. Digitaal geld is hetzelfde als elektronisch geld. Giraal geld of digitaal goud zijn voorbeelden hiervan.

De euro’s die wij op onze bankrekening hebben staan zijn dus ook digitaal geld. Bitcoin kan dus worden gezien als digitaal geld, maar het is meer dan alleen dat.

Wat is bitcoin dan wel?

Bitcoin is een compleet nieuw fenomeen. Om het te vertalen naar een hedendaagse term is de term cryptografische munt geschikt, ofwel cryptomunt. Bitcoin is programmeerbaar geld. 

Bitcoin wordt niet geprint of gedrukt zoals dat bij euro's of dollar gebeurt. Achter bitcoin zit een algoritme dat bepaalt hoeveel bitcoins er in totaal in omloop komen. Het maximum is vastgesteld op 21 miljoen.

Dit algoritme wordt onderhouden door computers, die stroom leveren aan het netwerk. Deze computers worden ook wel mining computers genoemd.

Lees ook: Tien dingen die een bitcoinbelegger moet weten

Ze delven nieuwe bitcoins door constant moeilijke rekensommen op te lossen. De partij die dit het beste doet ontvangt een beloning voor het oplossen van de som, in de vorm van bitcoins.

Daarbij komt dat bitcoin decentraal is, wat betekent dat geen centrale instantie of persoon de baas is over bitcoin. Iedereen die gebruik maakt van het netwerk is in wezen een beetje baas. De bitcoin-software is bovendien open source, oftewel, iedereen kan controleren of de software precies doet wat het moet doen. 

Digitaal geld en waardeopslag

In de praktijk wordt bitcoin gebruikt als digitaal geld of als store of value. Zonder tussenkomst van een derde partij kan bitcoin worden overgemaakt van partij A naar partij B. 

Deze transactie wordt goedgekeurd door miners binnen het netwerk, die kijken of deze transactie volgens de juiste regels is verlopen.

Voor het verifiëren van deze transactie krijgen miners ook een beloning in de vorm van bitcoin.

Transparantie van transacties

Iedere transactie wordt geregistreerd in een digitaal grootboek, ook wel blockchain genoemd. Iedereen die bitcoins bezit is tevens eigenaar van die blockchain, die daardoor inzichtelijk is voor iedereen. Het versturen van bitcoins is daarom ook niet per se anoniem.

In beginsel is het anoniem om bitcoins te kopen. In de bitcoin wereld wordt er gesproken van pseudonimiteit. Transacties zijn dan ook niet gekoppeld aan naam en nummer, maar de transactie zelf is wel inzichtelijk. Dit betekent dat men wel kan zien wanneer er transacties gedaan worden, welke transacties dit zijn, en hoeveel bitcoins er worden overgemaakt, maar niet door wie.

Daarnaast laten exchanges haar klanten aan steeds strengere regels voldoen. Zo moeten gebruikers zich identificeren doormiddel van een paspoort of een selfie. Daarom is het zeer gemakkelijk om transacties te kunnen herleiden naar de begingebruiker. Dit maakt het voor criminelen lastiger om anoniem bitcoins te kopen of te verplaatsen. 

Lees ook: De risico's van cryptogeld

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›