IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen met je wisselgeld doe je zo

Er is nu een app waarmee je kunt investeren met je wisselgeld. Eerder schreven we al dat beleggen met een budget van ongeveer 2.000 tot 3.000 euro pas interessant wordt, omdat anders de kosten te veel van je opbrengst afsnoepen. En hoewel de kosten bij brokers steeds vaker omlaag gaan, is dit verhaal uit 2016 nog steeds vrij actueel. 

In de tussentijd zijn er echter wel nieuwe initiatieven ontstaan om beleggen toegankelijker te maken voor mensen die hier nog nooit aan zijn begonnen. Een zo’n initiatief is Peaks, een applicatie voor je smartphone of tablet waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Eigenlijk zonder dat je je daar heel bewust van bent. 

Beginnen met beleggen? Dat doe je hier

Dat werkt als volgt: iedere keer als jij bijvoorbeeld in de supermarkt met je betaalpas je boodschappen afrekent, dan rondt Peaks dit bedrag naar boven af. Dit wisselgeld wordt vervolgens belegd op de beurs. Koop je een broodje van 0,99 euro, dan gaat er 0,01 euro naar de app. Schaf je iets aan van 2,40 euro, dan gaat er 0,60 euro naar je app. Je begrijpt het idee.

Overigens werkt dit vooralsnog alleen als je een rekening hebt bij de Rabobank, maar over een tijd moeten ook andere banken de app gaan omarmen. Wel is het uiteraard mogelijk om bijvoorbeeld iedere dag een euro beschikbaar te stellen voor Peaks, naast uiteraard de mogelijkheid om eenmalig of maandelijks een bedrag in te leggen. 

Iedere week krijg je vervolgens een overzicht van je gespaarde wisselgeld. Wil je je wisselgeld beleggen, dan gaat het totaalbedrag binnen 24 uur via een automatische incasso naar je beleggingen. Komt het je niet goed uit? Dan kies je voor tegenhouden en wordt je wisselgeld die week niet van je bankrekening gehaald.

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Waar je geld naartoe gaat

Wat gebeurt er met het wisselgeld dat je hebt opgespaard? Dat is een beetje afhankelijk van het risicoprofiel dat je kiest, die worden aangegeven door middel van pepers. De ene peper is pittiger dan de andere.

Kies je voor een milde peper, houd dan rekening met een beleggingshorizon van twee tot vijf jaar en een geschat rendement van 2,6%. Een hete peper hangt samen met een zeer offensief risicoprofiel: het rendement wordt geschat op 6,1% met een beleggingshorizon van meer dan vijftien jaar.  

Er wordt alleen belegd in indextrackers. "Als je belegt in indexfondsen, weet je wat je krijgt: het marktrendement", aldus Peaks. Kies je voor de milde peper, dan bestaat je portefeuille voor 30% uit trackers die aandelen volgen en 70% uit indexfondsen die obligaties volgen. Bij de hete peper is dit respectievelijk 90% en 10%. Er worden alleen ETF's gekozen van UBS, iShares en Deutsche Asset Management.

Het is niet helemaal duidelijk welke trackers er worden gekocht, alleen dat de indexfondsen bestaan uit "de meest duurzame bedrijven per sector" Je belegt dus nooit in alcoholproductie, controversiële wapens, gokken of pornografie.  

Check ook: De 3 grootste ETF-trends van dit moment

De kosten

Peaks is de eerste drie maanden gratis te gebruiken, daarna betaal je per maand een euro bij een belegd vermogen van minder dan 2.500 euro. Beleg je meer, dan betaal je 0,5% per jaar. 18- tot en met 22-jarigen komen na de eerste drie maanden wel in aanmerking voor een jongerenkorting van een euro per maand. 

Maar dat is nog niet alles: er zijn ook nog fondskosten van 0,20% tot 0,40%. Deze kosten kunnen aardig van je rendement afsnoepen, al moet wel worden opgemerkt dat hiermee al rekening is gehouden in de rendementsverwachtingen.

En dat is jammer, zeker als je je bedenkt dat bepaalde ETF’s bij sommige brokers gratis te verhandelen zijn. Zo kun je bij DeGiro bijvoorbeeld eens per maand een transactie doen voor een van de geselecteerde indextrackers (kopen of verkopen).   

Check: Let hier op als je passief gaat beleggen in dividendfondsen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›