IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit verandert er aan je woonsituatie bij gezinsuitbreiding

Verwacht je binnenkort je eerste kind, dan zullen er veel dingen voor je veranderen. Zo ook je woonsituatie. Ineens moet je je afvragen of je woning wel klaar is voor de gezinsuitbreiding.

Zijn er genoeg slaapkamers in huis, is de omgeving veilig voor kinderen en zit er een goede school in de buurt? Verzekeraar Delta Lloyd somt op waar je rekening mee moet houden als je woonsituatie verandert door de uitbreiding van je gezin. 

Alles over wonen op IEXGeld Wonen

1. Huren of kopen

Zo kun je je afvragen of je wilt blijven huren of toch wilt overstappen naar een koopwoning. Immers moet je je ook bedenken dat het opvoeden van een kind enorm veel kosten met zich meebrengt.

Als je huurt ben je veel flexibeler en kun je bij onverhoopte financiële tegenvallers gemakkelijker schakelen, ook omdat je niet te maken hebt met kosten voor (groot) onderhoud. Je hebt wel weer minder vrijheid om je woning volledig naar je eigen wens aan te passen en je krijgt vrijwel zeker ieder jaar te maken met een huurverhoging.

Het Nibud somt de voor- en nadelen van kopen of huren overzichtelijk op.

Lees ook: Een huis kopen of huren, wat past het beste bij jou?

2. Hypotheek 

Besluit je toch voor een koophuis te gaan, dan moet je een hypotheek overwegen. Maar waar moet je beginnen? "Het vinden van de juiste hypotheekaanbieder voor jullie situatie is vaak geen eenvoudige klus", aldus Delta Lloyd. "Er zijn er veel en de regels kunnen per aanbieder verschillen." De verzekeraar adviseert een onafhankelijke hypotheekadviseur in hand te nemen. 

Daarbij doe je er goed aan om goed te controleren of een adviseur daadwerkelijk onafhankelijk is. "Onafhankelijk advies is een containerbegrip geworden. Er zijn partijen die zichzelf onafhankelijk noemen als ze drie verschillende offertes overhandigen", zegt Hendriks, die ook secretaris is van de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP). 

Leden van de VOFP zijn op geen enkele manier verbonden aan financieel dienstverleners en bieden ook geen financiële producten aan. Je weet dan zeker dat deze planners geen enkel belang hebben bij de invulling van hun advies. 

Onderschat de kosten voor advies niet. Volgens het Nibud is een starter voor hypotheekadvies al snel tussen de 1.500 en 3.000 euro kwijt. Hoeveel je per saldo moet betalen, hangt grotendeels af van de complexiteit van je adviesvraag.

Lees ook: Een hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden

3. Het huis en de wijk

Naast de keuze voor een koop- of huurhuis moet je ook nadenken over de eisen die je aan het huis en de wijk stelt, aldus Delta Lloyd. Volgens de verzekeraar moet je je bijvoorbeeld afvragen of je je kinderen een eigen slaapkamer wilt geven.

Maar je moet bijvoorbeeld ook kijken hoever je huis afligt van de dichtstbijzijnde (basis-)school. "Kijk ook goed naar de aanwezige voorzieningen zoals winkels, sportverenigingen, een bioscoop en een ziekenhuis."

Check: Drie tips om je kinderen met geld om te leren gaan

4. Verzekeringen 

Delta Lloyd merkt op dat een nieuw, groter huis ook andere verzekeringslasten met zich meebrengt. Vooral een inboedelverzekering is van belang, maar bij een koophuis is het ook verstandig om een opstalverzekering te hebben.

De inboedelverzekering dekt de financiële gevolgen van schade aan de spullen in je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Bij een opstalverzekering wordt de opstal verzekerd, waar bijvoorbeeld de los gelegde vloer, tuinmeubelen, zonwering en de schotelantenne onder vallen. 

Plus, nog een paar aandachtspunten

  • Veel verzekeraars rekenen een eigen risico – check dat (en andere voorwaarden) in je polis. 
  • De verzekeraar verwacht in principe van je dat je de kans op schade vooraf zoveel mogelijk beperkt. Dus haal, als er storm wordt voorspeld, tuinmeubelen e.d. naar binnen. 
  • Schade die is veroorzaakt vanwege achterstallig onderhoud wordt vaak niet vergoed.

Lees ook: Sparen voor later: hoeveel heb ik nodig?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›