IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis kopen steeds moeilijker

De huizenmarkt in Nederland trekt steeds verder aan en dat heeft veel effect op de markt. Niet alleen stijgt de gemiddelde woningwaarde, ook het aantal woningverkopen is met 22,4% gestegen op jaarbasis, schrijft Calcasa in een persbericht.

Dit heeft als effect dat het vertrouwen onder huizenbezitters stijgt. Mensen die een huis willen kopen ervaren echter juist veel druk. De stijgende huizenprijzen en de oplopende hypotheekrente zorgen ervoor dat veel mensen te snel beslissen om een huis te kopen. Daarbij wordt bijvoorbeeld niet goed gekeken naar verborgen gebreken.

26% van de Nederlandse huizenbezitters zou een nieuw huis durven kopen zonder dat het huidige huis verkocht is, blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken. Vooral in de stad is het optimisme over de huizenmarkt groot en zou 29% van de huizenbezitters een nieuw huis kopen terwijl de huidige woning nog te koop staat.

Check ook: Blijf lekker thuis!

Huis kopen in grote steden moeilijkst

Er worden meer huizen verkocht dan ooit, maar dat betekent niet dat een huis kopen makkelijk is. Het is voor woningbezitters momenteel makkelijker op de markt dan voor starters. Huizen worden steeds sneller verkocht en voor hogere prijzen. Dat maakt het moeilijk een huis te kopen voor een jongere doelgroep, zeker in grote steden.

In het eerste kwartaal van 2017 steeg de woningwaarde 7,5% naar een gemiddelde van 266 duizend euro. Juist appartementen en eengezinswoningen, populair onder starters, stegen 11% en 6,6%. In Amsterdam steeg de woningwaarde het sterkst met 14,9%.

Jongeren hebben vaak een beperkter budget waardoor het aanbod kleiner is en ze minder speelruimte hebben. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om snel een beslissing te nemen. Want de concurrentie op de markt is groot en op is op.

Meer over huizen: Wil je een huis kopen? Let dan op deze zes zaken.

Niet overal juichstemming

Toch is er niet overal sprake van een jubelstemming op de woningmarkt. In de randstad en in het westen gaat het over het algemeen heel goed, maar juist in het oosten lijden nog veel woningbezitters verlies.

Daar worden nog steeds veel woningen met verlies verkocht, zegt Calcasa in het persbericht. Van ruim 340.000 woningeigenaren, vooral in het zuiden en oosten van het land, is de huidige woningwaarde lager dan de aankoopprijs. Vooral de groep kopers die tussen 2006 en 2009 een woning heeft gekocht, verkoopt deze het vaakst met verlies.

Kopers uit 2008, tijdens de laatste woningpiek, verkopen hun huis in 68% van de gevallen met verlies. Dat moet ook worden gezien als een waarschuwing voor de kopers nu, want na iedere piek komt een dal. Koop je nu een huis voor een te hoge prijs, bestaat de kans dat je hem over een aantal jaar met verlies moet verkopen.

Lees ook: Aflossingsstand en hypotheekrenteaftrek: zo werkt het in de praktijk

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›