IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo onderhandel je over het salaris van je eerste baan

Je bent natuurlijk blij met het aanbod voor je eerste baan, maar meer is altijd beter, toch? Dus onderhandelen maar! Je hebt ten slotte een goed CV, veel ervaring opgedaan tijdens je stage en bent een grote aanwinst voor het bedrijf. Daar mogen ze best voor betalen. 

Maar zonder grappen, het kan best moeilijk zijn om te onderhandelen als je nieuw bent op de arbeidsmarkt. Je hebt immers geen lijstje met mooie werkgevers en indrukwekkende prestaties die je kunt overleggen.

Als je meer wilt verdienen, moet je toch echt met een sterk verhaal komen tegenover je nieuwe baas. Bijvoorbeeld dat het aannemen van jou zorgt voor veel extra inkomsten, daarom heb jij recht hebt op een gedeelte daarvan, zegt business consultant Dorie Clark op CNBC.com. Zo onderbouw je dat sterke verhaal.

1. Zet de cijfers op een rij

Om te kijken wat een redelijk salaris is en wat toekomstige collega's ongeveer verdienen, kun je een site als Loonwijzer.nl gebruiken. Vraag ook aan vrienden of kenissen die in dezelfde beroepsgroep werken wat redelijk is om te verdienen als starter.

Zelfs als ze niet bij het bedrijf werken waar je een baan aangeboden krijgt, dan kunnen ze nog wel een indicatie geven wat je ongeveer zou kunnen verdienen. Dat geeft jou meer inzicht bij de onderhandelingen. 

Lees ook: Vergoot je kans op een baan in zes stappen

2. Maak een onderbouwing

Nu je weet wat er ongeveer wordt betaald voor het beroep dat jij wilt uitoefenen, kun je gaan onderbouwen. Waarom voeg jij meer waarde toe aan het bedrijf dan wat zij normaal verwachten van een nieuwe collega?

Vanaf dag één ben jij veel productiever dan normale werknemers door je bijvoorbeeld je ervaring. Zet de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd tijdens je stage, waar je nu heel veel profijt van hebt, daarom op een rij.

Wanneer een bedrijf een nieuwe kracht aanneemt is de verwachting dat het even duurt voordat hij of zij de kneepjes van het vak kent. Jij moet je nieuwe baas ervan overtuigen dat jouw ervaring ervoor zorgen dat je vanaf eerste dag zeer effectief bent.

3. Kijk naar alternatieven

Wil het bedrijf niet iets omhoog met het salaris? Kijk dan of je er iets anders uit kunt slepen, zoals meer vakantiedagen, flexibele werkuren of bijvoorbeeld een nieuwe laptop. 

Je kunt ook om meer verantwoordelijkheden en kansen vragen zodat je kan laten zien welke waarde je hebt voor het bedrijf. Vraag dan gelijk om een afspraak op de kalender om je vooruitgang te bespreken over een aantal maanden.

Check ook: Zo haal je het meeste uit je loopbaan

4. Haal je eigen financien er niet bij

Het slechtste argument voor meer salaris is bijvoorbeeld als je zegt dat je een hoge huur hebt of dat je veel studieschuld maandelijks moet afbetalen. Je bedrijf maakt het niet heel veel uit hoe je persoonlijke financien er uit zien.

Praat dus niet over wat jij nodig hebt, maar focus het verhaal op wat het bedrijf nodig heeft. Daarna op wat jij biedt om je hogere salaris te rechtvaardigen.

Lees ook: Dit moet je niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›