IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lessen over geld: de financiële opvoeding op de vrijmarkt

De vrijmarkt is een goed moment om eindelijk eens van die oude knuffels, kinderkleding die te klein is en oude kinderboeken af te komen. Je kunt zelf natuurlijk op een kleedje gaan staan, óf de vrijmarkt aangrijpen voor de nodige financiële opvoeding van je kinderen.

Zij willen vaak namelijk graag nieuw speelgoed kopen dan, prima, als ze eerst geld verdienen door hun eigen oude speelgoed te verkopen. Zo leren ze dat ze er iets voor moeten doen, maar ook hoe het zit met wisselgeld, hoe ze met klanten moeten omgaan en wellicht hoe ze kunnen onderhandelen met die klanten.

Afdingen is namelijk een spel op de vrijmarkt. En als ze hun verdiende geld op de vrijmarkt willen opsparen om later een spelcomputer te kopen, ook helemaal prima natuurlijk. Hieronder - naast je kind zelf geld laten verdienen - nog drie tips die kunnen helpen bij de financiële opvoeding van je kind.

Lees ook: Begin zo vroeg mogelijk met de financiële opvoeding van kinderen

  1. Laat je kind zelf geld verdienen
    Zakgeld is iets dat je kind krijgt, maar je kunt je kind ook iets laten verdienen. Bijvoorbeeld door hem of haar kleine klusjes in en rond het huis te laten doen. Op die manier leert je kind dat het krijgen van geld niet iets vanzelfsprekends is en dat het heel normaal is om er iets voor te doen. Een ander voorbeeld van zelf verdienen: samen de rommelmarkt op. Je kind leert dan meteen meer over de waarde van spullen en geld.

  2. Zakgeld: vrij besteden én sparen
    Krijgt je kind zakgeld? Volgens Nibud is zes jaar een geschikte leeftijd om daar mee te beginnen. Maar eerder kan ook zeker geen kwaad, vinden wij van IEXGeld. Als je kind zelf geld heeft, leeft het onderwerp veel meer dan wanneer je er alleen maar over vertelt. Het zakgeld moet er niet zijn om meteen op dag één volledig uitgegeven te worden. Help je kind daarbij als dat nodig is. Maak onderscheid, koop samen een mooie spaarpot. Of misschien zelfs twee: één voor het spaargeld, één voor het 'vrij te besteden' geld.

  3. Kies een spaardoel
    Laat je kind niet 'zomaar' sparen, maar stel samen een leuk doel vast. Ieder kind heeft wel iets dat hij of zij graag wil hebben of doen. Als je kind speciaal daarvoor spaart, krjigt hij of zij veel meer gevoel bij zijn spaargeld. Bovendien wordt op deze manier duidelijk dat niet alles zomaar kan, maar dat er toch echt voor gespaard moet worden. En dat het doel langzamer wordt bereikt als de spaarpot in de tussentijd wordt geplunderd. Wijzer in Geldzaken heeft een checklist die je kunt gebruiken als je je kind wilt leren sparen. Je vindt 'm hier.

  4. Lenen gaat niet zomaar
    Is het geld op, volledig besteed? Jammer, maar helaas: dan is het wachten op de volgende zakgeldronde. Misschien vraagt je kind wel of je tussendoor even iets kunt uitlenen. Ga daar nooit zomaar mee akkoord. Je moet je kind leren dat inkomsten en uitgaven goed gepland moeten worden, om goed rond te kunnen komen. Dat moet later ook.

Lees ook: Drie tips om je kinderen schuldenvrij te houden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›