IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kunt je pensioenuitkering naar eigen wens inrichten

Veel werknemers denken dat een pensioenuitkering (pensioen via werkgever) altijd een standaard invulling heeft. Maar dat is niet zo. Gelukkig heb je wat te kiezen om je pensioenuitkering aan te laten sluiten op je persoonlijke situatie, wensen en behoeften.

Deze keuzes kun je lezen in je pensioenreglement. Zo kan daar staan:

  • De keuze wanneer je pensioen ingaat. Wil je eerder of later geheel of gedeeltelijk met pensioen? Wil je eerder met pensioen, dan krijg je een lager jaarbedrag. Wil je later, dan ontvang je meer aan pensioen.

  • Of je de hoogte van je pensioenuitkering wilt laten variëren. Wil je eerst een aantal jaar een hoger of juist lager pensioen? De fiscus staat toe te variëren, mits de verhouding van de hoge ten opzichte van de lage pensioenuitkering maximaal 100:75 is.

  • Op welke wijze je het partnerpensioen wilt invullen. Dient er voor je partner een nabestaandenpensioen te zijn bij jouw overlijden?

Wel of geen partnerpensioen

Deze laatste keuze licht ik even toe met een rekenvoorbeeld.

Stel je bouwt een ouderdomspensioen (OP) op en dit is 10.000 euro per jaar. Maar je wenst ook dat er na pensioendatum een nabestaandenpensioen (NP) is voor je partner.

Uiterlijk op de pensioendatum geef je aan bij de pensioenuitvoerder, dat je ook een nabestaandenpensioen wenst. Dit noemen ze het keuzerecht. Dan kies je om een gedeelte van je ouderdomspensioen in te ruilen voor een nabestaandenpensioen. Deze combinatie is iets duurder en kost wat van je ouderdomspensioen. In de regel kost het circa 15 tot 20%.

De combinatie ouderdomspensioen//nabestaandenpensioen wordt dan 8.700/6.090 euro per jaar. Bij jouw overlijden na pensioendatum ontvangt je partner dan 6.090 euro per jaar.

Eerder was nabestaandenpensioen verplicht

In het verleden was de combinatie ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen standaard (en dus min of meer verplicht).

Dit gold dus ook voor ongehuwde werknemers of in situaties waarbij de partner al voor pensioendatum was overleden. Of als de partner zelf voldoende pensioen had en geen behoefte aan aanvulling had. De wetgever vond dit onwenselijk en heeft dit keuzerecht van uitruilen jaren geleden mogelijk gemaakt.

Om het je makkelijk te maken zijn er factoren berekend om de hoogte van de combinatie ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen te kunnen bepalen. Deze uitruilfactoren staan ook in je pensioenreglement. Let wel op: ze kunnen door de ontwikkeling van de levensverwachting door de pensioenuitvoerder worden aangepast.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›