IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is het effect van renteverhogingen op de beurzen en de economie

De Amerikaanse centrale bank - de Federal Reserve (Fed) - staat op het punt de rente te verhogen. De Fed heeft de rente recent al twee keer eerder licht verhoogd en staat nu dus op het punt om dit voor de derde keer te doen.

Centrale banken verhogen de rente vaak om te voorkomen dat een economie oververhit raakt. Dat is nu ook het geval in de Verenigde Staten. Zo staat het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering krijgt op het laagste punt in 44 jaar.

Maar die renteverhogingen hebben ook consequenties voor de beurzen en de wereldwijde economie. Wat zijn die consequenties en waar moet je als (actieve) belegger op letten? MarketWatch zette vijf trends op een rij.

1. Het einde van supergoedkoop geld

De rentestand van de Amerikaanse centrale bank is de belangrijkste van de wereld, aangezien de dollar de meestgebruikte munt ter wereld is. Aan de hand van de Amerikaanse rentestand wordt ook de prijs van veel andere financiële zaken bepaald.

Bijvoorbeeld de rente die Amerika betaalt als het geld leent van beleggers of de rente die burgers betalen voor hun hypotheek. Als de Fed de rente verhoogt, wordt het voor bedrijven en consumenten duurder om geld te lenen.

Door de politieke problemen in de eurozone wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet op het punt staat om de rente te verhogen, maar waarschijnlijk volgen landen als Engeland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Canada en Australië wel snel het voorbeeld van Amerika.

Lees ook: Twee stelregels om de juiste aandelen te vinden

2. Bereid je voor op stijgende prijzen

Een van de doelen van de lage rentestanden was om de inflatie (een stijging van het algemene prijspeil) aan te jagen. De centrale banken zijn er namelijk bang voor dat prijzen dalen met als gevolg dat mensen hun geld in hun zak houden, wachtend op lagere prijzen.

Tegen de verwachtingen in was er de laatste jaren juist sprake van dalende prijzen, oftewel deflatie, ondanks de lage rentestanden. Er is volgens MarketWatch geen reden waarom het niet ook de andere kant op kan werken.

Dus stijgende prijzen bij hogere rentestanden. Als geld duurder wordt dan komt inflatie, dat jarenlang gekooid was, weer om de hoek kijken. Als de prijzen echt fors stijgen, krijgen we problemen.

Lees ook: Vier vragen over inflatie

3. Mensen zullen meer gaan sparen

Met een rente van 0% of 0,25% is er weinig reden om je geld op een spaarrekening te zetten. Dan kun je het net zo goed uitgeven. Als de rente weer normaliseert wordt het interessanter om geld weer op je spaarrekening te zetten.

In Engeland bijvoorbeeld wordt momenteel nog maar 5,5% van het beschikbare geld gespaard. Het historische gemiddelde in dat land is een spaarratio van 8,4% en dat geldt voor de meeste ontwikkelde landen.

Check ook: Drie lessen voor beginnende beleggers

4. De budgetten van overheden komen onder druk

Na de bankencrisis liepen begrotingstekorten van veel overheden fors op, maar dat maakte niet zoveel uit omdat de rente op die nieuwe schulden laag was.

In Engeland liep de staatsschuld bijvoorbeeld op naar 81% van het bruto binnenlands product, historisch gezien erg hoog voor Engeland. Maar de jaarlijkse rente komt maar neer op 3% van het bruto binnenlands product.

Met een hogere rente kan die jaarlijkse rekening oplopen naar 16% van het bruto binnenlands product of meer. Dat is onbetaalbaar voor veel landen en verschillende landen zullen op slimme manieren proberen om onder die forse betalingen uit te komen, denkt MarketWatch.

5. Handelsoorlog tussen Amerika en Europa

Als de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt, wordt het voor beleggers interessanter om geld om te zetten in Amerikaanse dollars en dat geld op een Amerikaanse spaarrekening te zetten omdat ze daar meer rente krijgen.

De Amerikaanse dollar wordt daardoor dus gewilder en stijgt in waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de euro, want in de eurozone krijg je amper iets op je spaarrekening.

Europa exporteert nu al meer naar Amerika dan andersom. Als de dollar in waarde stijgt, wordt het voor Europeanen duurder om Amerikaanse producten te kopen, maar voor Amerikanen wordt het goedkoper om Europese producten te kopen.

Door een sterkere dollar loopt het Amerikaanse handelstekort met Europa nog verder op. Het handelstekort is nu 115 miljard euro. Dus Europa exporteert 115 miljard euro meer naar Amerika dan andersom.

Tegen het einde van 2018 kan dat handelstekort voor Amerika fors oplopen. Donald Trump is nu al niet blij met het handelstekort, maar dan helemaal niet. Hij zal dan waarschijnlijk manieren proberen te vinden om het duurder te maken voor Europese bedrijven om te exporteren naar Amerika.

Lees ook: Een sterke of zwakke dollar - wat is beter voor je Amerikaanse aandelen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›