IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf misverstanden over crowdfunding

Er is veel aandacht voor crowdfunding, ofwel financiering door de massa. In de loop der tijd is er een aantal misvattingen over deze vorm van investeren in de markt geslopen, zegt Ivo Feeke van crowdfundingplatform Voordegroei. Op IEX.nl zet hij de vijf grootste misverstanden over crowdfunding op een rij - IEXGeld kijkt even mee.

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en dit moet je weten om niet de mist in te gaan)

1. Crowdfunding kan alleen met kleine bedragen

"De hoogte van de financieringen die door de platforms worden opgepakt stijgt elk jaar. Hiermee trekt crowdfunding ook steeds meer vermogende particulieren en institutionele investeerders aan. Naast de vele kleine investeerders die crowdfunding trekt, zijn er nu ook platformen die zich juist op dit hogere segment richten."

2. Crowdfunding is risicovol

"Vrijwel alle crowdfundingplatforms doen een screening van het bedrijf (of de particulier) voordat een financieringsaanvraag wordt aangeboden aan de investeerders. Wel zitten er verschillen tussen de platformen voor wat betreft de diepgang van deze screening.

Zo zijn er platforms die alleen naar de cijfers van de onderneming kijken en platforms die ook onder andere een persoonlijk gesprek met de ondernemer voeren en het businessplan toetsen.

Geld lenen aan particulieren is over het algemeen risicovoller dan aan bedrijven. Een van de uitkomsten van de screening is dat een bedrijf wordt ingedeeld in een risicoklasse waarmee het risico van de investering inzichtelijk wordt gemaakt."

Lees ook: Onze andere artikelen over crowdfunding vind je hier!

3. Bij crowdfunding is er geen toezicht

"De meeste partijen die actief zijn met crowdfunding vallen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit geldt in ieder geval als er een financiële tegenprestatie wordt geboden in de vorm van rente of een potentiële koersstijging. Afhankelijk van de vorm is hierbij een vergunning of een ontheffing vereist."

Check ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

4. Reguliere beleggingen zijn beter dan crowdfundinvesteringen

"Als je op de beurs een obligatie koopt, dan kun je die op elk moment ook weer verkopen. Deze mogelijkheid heb je bij crowdfunding niet. Een bedrijfslening die je hebt aangeschaft via crowdfunding, houd je tot het eind van de looptijd. Daar staat tegenover dat het rendement op deze leningen een stuk hoger ligt. Gemiddeld geven ze tussen de 6% tot 9% aan jaarlijkse rente."

Feeke voegt toe dat, indien je al een reguliere beleggingsportefeuille hebt, het toevoegen van een lening in het Nederlandse MKB een aanvulling zou kunnen zijn.

5. Het is alleen voor bedrijven die bij de bank geen financiering krijgen

"Opvallend veel bedrijven weten voor hun financiering hun weg inmiddels te vinden zonder gebruik te maken van de banken. Ook intermediairs die de ondernemers begeleiden bij een financieringsaanvraag, zijn inmiddels goed geïnformeerd over de mogelijkheden van crowdfunding. Hiermee is crowdfunding dan ook een volwaardig alternatief geworden voor alle betrokken partijen."

Lees ook: Eenvoudig je crowdfundingportefeuille bijhouden doe je zo

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›