IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlandse belegger laat zich de pis niet lauw maken

Terwijl het door de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaanse referendum toch een roerig laatste kwartaal van het jaar is geweest op de beurs, bleven Nederlandse beleggers redelijk stoicijns onder de reuring. Terwijl koersen van veel beleggingen omhoog zijn gegaan, is het sentiment rondom sparen en beleggen niet opvallend gestegen in het laatste kwartaal van 2016, blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil.

Volgens Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco, betekent dit dat de Nederlander zich niet gek laat maken door de beurs. “Dat de beurs omhoog blijft gaan en dat de Nederlander het sentiment niet klakkeloos volgt, toont aan dat ze wat betreft beleggen een gezonde en nuchtere houding hebben. Dat is volgens hem positief, “want deze beleggers mikken duidelijk op de lange termijn.”

Lees ook: Deze fouten worden door beleggers het meeste gemaakt

Over hun kennis van de beurs en beleggen, zijn Nederlandsers niet al te positief; velen vinden dat daar het nodige aan schort. Slechts 16% denkt dat Nederlanders voldoende kennis hebben om succesvol te kunnen beleggen. Kennis over sparen krijgt als gemiddeld rapportcijfer een 7, terwijl dat voor beleggen een 5,2 is.

Korte termijn zit in de weg

Nederlanders geven in groten getale (51%) aan dat kortetermijndenken hen in de weg zit om succesvolle beleggers te zijn. "Een waarheid als een koe”, reageert Cornelissen. 

Lees ook: Vijf leugens die beleggen zichzelf wijsmaken als koersen stijgen

“Wij benadrukken altijd het belang van de lange termijn. Dat betekent dat je niet bij iedere schok in paniek moet raken, en alleen periodiek aan portefeuilleonderhoud moet doen. Net zoals je auto één keer per jaar naar de garage gaat, moet je ook, bijvoorbeeld ieder jaar in januari, kijken of je portefeuille nog wel klopt met je doelstellingen en je risicoprofiel. Na een goed aandelenjaar, zoals 2016, moet je misschien herbalanceren.

Beginnen met Beleggen? Hier begin je.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›