IEXGeld

Dossiers

Profiel

"Mijn kinderen mogen kiezen: de spaarrekening of mee beleggen met papa"

Als belegger kun je natuurlijk proberen opnieuw het wiel uit te vinden. Het is wellicht echter leerzamer om om je heen te kijken naar experts die dag in dag uit bezig zijn met de zoektocht naar mooie beleggingen.

Vandaag spreken we met Jos Versteeg, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen. Hij vertelt ons over hoe hij in de beurswereld terecht is gekomen en legt uit hoe hij precies zoekt naar kansrijke aandelen. 

Welke rol speelt geld in jouw leven? 

"Het wordt me wel eens verweten dat ik alleen maar met geld bezig ben en alleen maar over geld praat. Maar ik zie het bijna als spelletje, als ding. Als materiaal waarmee je kunt werken. Kijken waar je vermogen het best rendeert, dat vind ik heel spannend en leuk."

"Persoonlijk vind ik geld ook heel belangrijk omdat het je de mogelijkheid geeft dingen te doen die je leuk vindt. Zo houden ik en mijn gezin veel van reizen dus dat je een redelijke baan hebt met redelijk geld, geeft je de mogelijkheid om te gaan reizen."

"En net als veel andere mensen ben ik ook bezig een vermogen op te bouwen om bijvoorbeeld misschien wel eerder op te houden met werken." 

Heb je je vak uitgekozen met het idee dat er wel wat te verdienen valt? 

"Eigenlijk helemaal niet. Ik ben begonnen op de sociale academie waar ik de opleiding buurthuiswerker deed. Toen heb ik een jaar lang in een buurthuis stage gelopen en dacht ik: dit is echt niks."

"Daarna ben ik sociale geografie gaan studeren. Aan het eind van m’n studie vroeg ik me af wat ik ermee kon worden. En dat was in de jaren ’80 dus er was een behoorlijke crisis en het was lastig om een baan te vinden. Toen dacht ik wel, in de financiële wereld daar valt wel wat te scoren."

"Ik heb vervolgens economische geografie gekozen als afstudeerrichting, in de richting vastgoedkunde. Zo kwam ik eigenlijk al meer in die economische sfeer terecht en dat vond ik heel erg leuk. Via mijn stagebegeleider ben ik later in de aandelenresearch beland. In de aandelenwereld vonden ze het wel leuk om mensen van verschillende disciplines te hebben."

"Om terug te komen op je vraag: uiteindelijk heb ik dus met mijn studie toch wel gekozen voor een vak waar ook een beetje toekomst in zat."

Geef je makkelijk geld uit?

"Heel makkelijk! Het is niet zo dat ik geld verspil, maar als ik iets nodig heb dan koop ik het. Ik kijk naar wat een prettige winkel is en ik hou erg van kwaliteit, dus hoewel ik het niet over de balk gooi geef ik wel makkelijk geld uit."

"Verder ben ik altijd druk aan het werk, dus heb ik helemaal niet zoveel tijd om geld uit te geven."

Wat was je eerste ervaring met de beurs?

"Dat was rondom de beurskrach in ’87. Ik ben gek op kranten en ik las toen ook al veel kranten en vond het allemaal wel interessant wat daar gebeurde. Iets daarvoor begon ik te droog oefenen met Hoogovens door bij te houden hoe dat nou beweegt."

"Toen ik eenmaal was afgestudeerd en ging verdienen heb ik heel snel mijn studieschuld afbetaald om me daar geen zorgen meer over te hoeven maken. Pas eind jaren '90 ben ik gaan beleggen. Ik had een huis gekocht en vervolgens verkocht met een enorme winst. Daardoor had ik behoorlijk wat geld en daar ben ik mee gaan beleggen."

Kun je vertellen hoe je privé belegt? 

"Ik beleg enorm suf. Je bent als analist sowieso gebonden aan heel veel regels, dus je mag niet echt veel handelen, al denk ik dat dat sowieso nooit heel veel oplevert. Ik beleg nu met een langetermijndoel, dus voor een termijn van minimaal vijf jaar, en koop grotendeels heel stabiele aandelen die een mooi dividend opbrengen." 

Check ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

"Je kunt bijna wel zeggen dat ik beleg in de Dividend Aristocrats, dus in bedrijven als Shell, Unilever en Procter & Gamble. Ik beleg ook heel internationaal. Af en toe doe ik ook wel leuke dingen. Zo heb ik ook fondsen als Galapagos. Daar kan ik niet teveel in handelen omdat ik daar ook adviezen op geef, maar dat heb ik ooit eens gekocht en dat blijft dan vervolgens jaren op de plank liggen."

"Dat soort aandelen vormt hooguit 20% van m’n portefeuille. 80% is gewoon lekker saai: degelijke aandelen met een sterke balanspositie." 

Heb je nog andere beleggingsregels voor je portefeuille? 

"Als een individuele positie boven de 10% van m’n totale portefeuille uitkomt dan begin ik me toch wel zorgen te maken. Een andere regel waar ik me altijd strikt aan houd is dat als ik echt zorgen krijg over de balans, ik dan verkoop."

Zie ook: Ken jezelf: de tien meest gemaakte beleggersfouten

Beleg je alleen in aandelen?

"Zeker. Daar heb ik ook verstand van. Ik ben al boven de 50 dus dan zou je eigenlijk al wat meer je risico moeten spreiden. Maar dat je dan meer in obligaties zou moeten beleggen vind ik zo’n suffe regel. Moet je dan nu in obligaties gaan beleggen? Dat levert toch helemaal niks meer op? Veiligheid kan ik in mijn portefeuille inbouwen met een aantal aandelen met een mooi dividendrendement." 

En heb je al nagedacht over een strategie voor als je met pensioen gaat? Verkoop je dan bijvoorbeeld alles in een keer?

"Dat zie ik dan wel weer. Ik hoop wel in ieder geval eerder te stoppen met werken. Toch heb ik geen heel duidelijk vastomlijnd plan. Misschien ga ik nog wel een keer verhuizen en dan verkoop ik ook gerust al m’n aandelen en koop ik daar een huis van. Maar dat zou ik dan wel weer jammer vinden want ik vind het juist wel leuk om met die portefeuille te werken."

"Het doel is voor nu dus eerder stoppen met werken, maar dat kan nog veranderen. Ik zou er in ieder geval nooit een racewagen van kopen." 

Beleg je ook voor familieleden?

"Voor mijn kinderen wel, die zijn nog heel jong. Ik heb ze uitgelegd dat je je geld op een spaarbankrekening kunt zetten en dan bijna geen rente krijgt, of dat je met papa mee kunt beleggen en dat je dan het rendement krijgt van papa’s portefeuille op jaarbasis. Dat vonden ze wel een goed idee en de jongste heeft daar ook echt behoorlijk veel geld mee verdiend." 

"Twee jaar geleden bijvoorbeeld, had hij 28% rendement en hij had aardig gespaard dus hij kreeg toen 200 à 300 euro. Voor zo’n kind is dat 2 -3 jaar zakgeld wat hij opeens verdient. Nu vraagt hij ook wel eens: papa, moet ik er nu in of uit? Dan zeg ik: laat dat maar aan mij over. Maar ik vind het wel leuk om ze er jong een beetje bij te betrekken." 

Even terug naar aandelen. Waar let jij precies op bij het selecteren van aandelen? 

"Dat doe ik heel bewust met een strategie. Zo kies ik bewust voor een aantal heel suffe consumentengoederenaandelen. Sterke merken die goed verdedigbaar zijn, die ook een portefeuille hebben met sterke merken. Je komt dan al gauw uit bij bijvoorbeeld Unilever, Procter & Gamble maar ook bij retailers zoals Ahold Delhaize, die heb ik ook."

"Het zijn aandelen waarvan ik denk dat ze over een paar jaar ook nog wel bestaan en misschien over 50 jaar ook nog wel. Het zijn ook bedrijven met een lange geschiedenis. Hebben ze het de afgelopen jaren goed gedaan? Betalen ze al 25 jaar dividend? Zit in dat dividend een gestage groei? Dat vind ik heel belangrijk." 

"Het is dus eigenlijk wat Warren Buffett ook doet en waar Morningstar ook zijn strategie op gebaseerd heeft: de moat. Heeft het bedrijf een goede slotgracht om zich heen waarmee ze hun merken goed kunnen verdedigen? Een sterk merk is niet zo snel uit de wereld en kan veel hebben. Met een sterk merk kun je ook makkelijker je prijzen verhogen." 

Zie ook: Weet wat je koopt (en vier andere tips voor beginnende aandelenbeleggers) 

Waar kijk je nog meer naar?

"Waar ik héél erg goed op let is de balans. Die moet goed zijn. En hebben ze een vrije kasstroom? Dus heeft het bedrijf nadat ze de kosten hebben gehad en de investeringen hebben betaald, nog cashflow over om uit te keren als dividend, om aandelen in te kopen of hebben ze bijvoorbeeld ook nog geld om andere bedrijven te kopen?"

"Dus ik let op of het bedrijf cash genereert. Een enkele keer hoeft dat niet, als je weet dat een bedrijf heel erg aan het investeren is, maar over het algemeen wil je toch wel zien of er geld uitkomt dat ze uiteindelijk kunnen uitkeren aan aandeelhouders." 

Check ook: Negen tips voor succesvol beleggen in aandelen

"Als degelijke aandelen de kern van je portefeuille vormen, zie je dat dat ook niet de aandelen zijn die heel erg in elkaar storten. Het zijn tegelijkertijd ook niet de aandelen die het heel goed doen, maar dat probeer je weer op te vangen met een aantal gokken erin. Zo kun je met een heel degelijke portefeuille met 10-20% risico erin, toch nog heel hoge rendementen halen." 

Mocht zich een flinke beursdaling voordoen, heb jij dan geld klaarstaan om bij te kopen? 

"Ja. Dat probeer ik echt te doen. Ik ben regelmatig ook vol belegd, dat wel, maar ik probeer als het dan heel goed gaat, zoals nu, toch voorzichtig te kijken waar ik wat van kan afromen. Als er dan wat misgaat heb je ook weer geld om bij te kopen." 

"Ik heb ook altijd aandelen op mijn netvlies staan. Een kooplijstje in m'n hoofd waar nu bijvoorbeeld Amazon en Facebook op staan. Ook Procter & Gamble is een fantastisch aandeel dat flink is teruggevallen door twijfel over de groei. Uiteindelijk kwam er een nieuwe topman waarvan ik dacht, volgens mij gaat hij het wel regelen. En dan koop ik het." 

Lees ook: Doe dit bij paniek op de beurzen

Je kijkt dus heel erg naar cijfers, maar ook niet alleen…

"Nee, absoluut niet en dat maakt die verbinding ook met mijn vooropleiding. Ik hou natuurlijk wel van cijfers, maar als analist is het eigenlijk de helft cijfers en de andere helft inzicht. Kranten lezen, begrijpen waar het over gaat…"

"Om verder te kijken dan de cijfers, lees ik heel veel kranten om zo goed te weten wat er in de wereld gebeurt. Je kunt bedrijven niet goed begrijpen als je de macro-economie niet goed begrijpt, geen goede visie op de dollar hebt en als je niet kunt vertellen hoe de economische ontwikkelingen zijn in de wereld."

"Daarnaast moet je kiezen. Je kunt niet 300 bedrijven volgen en daar de beste uit kiezen. Dat is te veel denk ik. Ik heb dus altijd een paar bedrijven op m'n netvlies staan, en een paar sectoren die ik goed begrijp en daar kies ik dan uit."

Wanneer de tijd is gekomen dat je met pensioen gaat, blijf je dan beleggen?

"Ja dat denk ik wel. Ik zal altijd blijven beleggen, daar kan ik niet mee ophouden. Maar het is bijvoorbeeld op vakantie niet zo dat ik de hele dag de koersen in de gaten houd of aandelenrapporten lees. Ik probeer ook altijd wel dingen naast m’n werk te doen die totaal anders zijn." 

Lees ook: Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

"Overigens, verder ook belangrijk om te weten is dat de helft van je rendement op lange termijn komt uit herbeleggingen. Daarbij is dividend ontzettend belangrijk voor je return op lange termijn. Ik neem het mijn overgrootvader ook wel eens kwalijk dat hij niet ooit twee aandelen Coca Cola heeft weggelegd voor mij." 

"Daar denk ik ook nog wel eens aan; aan de hele verre toekomst. Zo had ik ooit het plan om mijn beleggingsportefeuille gewoon voor altijd te laten staan en dan alleen op een bepaald moment er dividend van af te romen, als een boomgaard waar je de appels van plukt. En als je dat dan laat groeien hebben je achter-achter-achterkleinkinderen een prachtig vermogen." 

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

"Maar ik hoop natuurlijk dat mijn kinderen en goede opleiding krijgen en zichzelf kunnen onderhouden. Een heel belangrijke tip is wel: koop vroeg een huis. Want dat is eigenlijk voor de meeste mensen die gaan beginnen – en niet veel geld van hun ouders krijgen of erven – de manier waarop je vermogen krijgt." 

Heb je tot slot een tip voor langetermijnbeleggers die af en toe toch niet helemaal lekker slapen?

"Ik zou zeggen: zoek je aandelen uit met zoveel zorg dat je echt weet waarom je die aandelen hebt. Als het dan misgaat dan weet je waarom je ze hebt en dat het goed is. En als je dat niet aankan geldt: if you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Dan moet je niet gaan beleggen want dan maak je de grootste ongelukken. Zorg daarnaast voor een beetje lef. En lef heeft weer alles te maken met geld dat je niet nodig hebt."

"Ik zie beleggen als een middel. En natuurlijk denk je wel eens: wat gaaf! Wat kan ik daar wel niet allemaal van kopen? En ook ik zit weleens te rekenen wat er gebeurt als ik ieder jaar 10% rendement behaal. Maar dat moet je eigenlijk helemaal niet doen. Je raakt er alleen maar gefrustreerd van. En uiteindelijk is het maar geld. Er zijn andere dingen in het leven waar je je druk over moet maken denk ik." 

Lees ook: Belegger, check hoe je ervoor staat (maar doe dat niet te vaak) 

"Kijk naar het geluk om je heen.. dat is wel belangrijk voor beleggers die er wakker van liggen. Zorg niet dat het je gaat beheersen want dan ga je ook verkeerde beslissingen nemen. Dan ga je uit angst werken, en dan ga je precies op het verkeerde moment verkopen."


Wil je meer interviews lezen? Kijk dan eens hier: 

  • Tom Muller: "Beleggen? Gebruik je nuchtere verstand"
  • Jaap Koelewijn: "Heb niet de illusie dat je de markt kunt verslaan"
  • Hella Hueck: "Het gaat erom dat je je prettig voelt bij financiële keuzes"
  • Janneke Willemse: "Ik wil aantonen dat iederen het zelf kan doen"
  • Jacoline Overdevest: "Met m'n eigen geld maakte ik de IT-bubbel mee"
  • Peter Siks: "Handelen en beleggen zijn twee verschillende dingen"
  • Martine Hafkamp: "Neem nooit meer risico dan bij je past"
  • Martijn Rozemuller: "Met zeven kinderen móet je wel bewust met geld omgaan"
  • Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"
  • Jim Tehupuring: "Iedereen die geld over heeft zou moeten beleggen"
  • Hans Oudshoorn: "Zoals een voetbalcoach naar z'n team kijkt, zo kijk ik naar mijn portefeuille"

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›