IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien redenen waarom jij nooit miljonair wordt

Wie droomt er niet van om ooit miljonair te zijn? Toch lijkt het erg onbereikbaar voor veel mensen en lukt het velen van hen dan ook niet om daar ooit te komen.

De meeste rijke mensen zijn echter niet rijk geboren. Veel van hen worden rijk door hun hele leven hard te werken, weinig uit te geven, veel te sparen en slim te investeren.

Dat klinkt simpel, maar dat blijkt het dus niet te zijn als je ziet dat er maar weinig miljonairs zijn. Kiplinger.com geeft daar inzicht in en geeft je tien redenen waarom jij waarschijnlijk geen miljonair wordt.

1. Je hebt het verkeerde beroep

Rijk worden begint bij je eerste salaris en sommige beroepen maken je veel sneller rijk dan andere beroepen. Volgens consultancybureau Capgemini word je een stuk eerder rijk als je in de technologiesector, de financiële sector of in de farmaciesector werkt.

Goede mensen krijgen in deze sectoren een mooi salaris en er is veel vraag naar hen. Deur aan deur verkopen is volgens Kiplinger een van de slechtste banen van de toekomst met een gemiddeld loon van 20.000 dollar in Amerika.

Maar zelfs in een slecht betaald baantje kan je rijk worden als je maar genoeg spaart, schrijft de website.

Lees ook: Vijf tips om je geldzaken op orde te krijgen

2. Je bent bang voor de aandelenmarkt

Als je geld op een spaarrekening staat verlies je elk jaar geld omdat het minder waard wordt door inflatie. Om het meeste uit je spaargeld te halen moet je je geld slim investeren op de beurs.

Met een rente van 1,26% op je spaarrekening heb je na 10 jaar van 10.000 euro 11.340 euro gemaakt, maar als je dat geld belegt en een rendement van 6% maakt, wat historisch gezien redelijk normaal is, dan heb je bijna 18.200 euro na 10 jaar.

3. Je spaart niet genoeg

Als je niet genoeg spaart, word je nooit rijk. Zelfs als je meer dan 100.000 euro per jaar verdient, maar het allemaal uitgeeft, heb je nog steeds 0 euro gespaard.

Hoe eerder je begint met sparen, hoe minder je uiteindelijk hoeft te sparen per maand. Als je op je 35ste begint moet je elke maand 671 euro opzij zetten met een jaarlijks rendement van 8% om tot de 1 miljoen te komen op je 65ste. 

Op je 45ste moet je jaarlijks 1.698 euro per maand opzij zetten om tot een miljoen te komen in 20 jaar. Hoe begin je met sparen? Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij en kijk dan waar je kunt besparen.

4. Je geeft meer uit dan je hebt

Meer uitgeven dan je verdient, kan je serieuze schulden opleveren. En rente betalen over je schulden, daar word je ook niet rijk van. Wat te doen? 

Nogmaals: je hebt een budget nodig. Kijk wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat en kijk waar je kunt besparen. De grootste hindernis om rijk te worden is om rijk te leven voordat je het bent.

5. Je eert het kleine niet

Je doet waarschijnlijk allemaal kleine uitgaven die onnodig zijn, zoals even rood staan op je rekening. Als je alle kleine onnodige uitgaven die je doet bij elkaar optelt, kom je op een aardig bedrag uit dat je kan sparen.

Check ook: Veertien simpele tips om slimmer met je geld om te gaan

6. Je verdrinkt in de schuld

Schuld kan funest zijn voor je financiële toekomst. Als je constant rente moet betalen over de schulden op verschillende leningen dan heb je geen ruimte om te sparen.

Echter, niet alle schuld is slecht. Schuld aangaan voor een studie waardoor je een beter inkomen krijgt, is slim. Helemaal nu de rente nog laag staat.

7. Je negeert je gezondheid

Je hebt werk nodig om geld te verdienen en je moet gezond zijn om te kunnen werken. Miljonairs snappen dat. 98% van de Amerikaanse rijken ziet hun gezondheid als hun belangrijkste waarde, blijkt uit onderzoek van US Trust.

8. Je hebt geen budget

Als je geen budget hebt, is het makkelijk om het overzicht te verliezen en moeilijk om geld te sparen. Als je wil toewerken naar financiële doelen, zoals een vakantie, het kopen van een huis of genoeg geld hebben voor je pensioen dan heb je echt een budget nodig.

Er zijn genoeg websites waar je jouw inkomsten en uitgaven op een rijtje kan zetten zodat je goed overzicht krijgt. Twee voorbeelden daarvan zijn Mint en BudgetPulse.

9. Je betaalt teveel belasting 

Iedereen betaalt natuurlijk braaf zijn belastingen, maar je kunt legaal de belastingen die je moet betalen fors terugdringen. 

Check bijvoorbeeld deze zes tips om minder belasting te betalen. 

10. Je hebt geen doel in je leven

Er is meer in het leven dan geld. Volgens het onderzoek van US Trust onder miljonairs heeft 94% van hen een doel in het leven. Ze willen misschien wat achterlaten voor hun familie of ze helpen goede doelen.

Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, ben je veel gemotiveerder om daar echt voor te gaan. 

Lees ook: Zes manieren om anders over geld na te denken

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›