IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf tips om je geldzaken op orde te krijgen

De meeste mensen krijgen in hun leven wel eens te maken met een moment waarop ze het financieel even niet meer kunnen bolwerken. Zelfs slimme, hoogopgeleide mensen zoals Harold Pollack, professor aan de University of Chicago.

Marketwatch.com schrijft dat Pollack maar wat aanmodderde met zijn geld tot zijn 40ste, in de hoop dat de financiële problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen als hij meer succes zou krijgen in zijn carrière.

Maar toen hij eindelijk aan werd genomen als professor aan de universiteit had hij nog steeds moeite om rond te komen. Toen werd hij pas serieus en bracht hij zijn financiën op orde.

Pollack heeft een boek geschreven over de harde lessen die hij in die tijd heeft geleerd en deelt verschillende tips naar aanleiding van die financiële lessen. 

1. Het moet haalbaar lijken

Als je financiële problemen hebt, kun je die niet zomaar even oplossen. Het kan jaren duren voordat je weer wat lucht krijgt. Maar het maakt niet uit op welke leeftijd je start, je kan altijd geld sparen en een dip op de beurs uitzitten als je je baan nog hebt en gezond bent, zegt Pollack.

Pollack is veranderd en spaart nu al meer dan 10 jaar 20% van zijn inkomen. Hij geeft toe dat zoveel sparen niet voor iedereen is weggelegd maar hij raadt wel aan om minimaal 10% van je inkomen te sparen.

Lees ook: Veertien tips om slimmer met geld om te gaan 

2. Wil je geld besparen? Focus op grote dingen

Af en toe een dure latte koffie overslaan bij de Starbucks zet weinig zoden aan de dijk. Wat echt het verschil maakte voor Pollack was een veel goedkoper huis kopen dan hij kon betalen. Het kleine bedrag dat hij maandelijks aan de hypotheek kwijt was, gaf hem de ruimte.

3. Je moet jezelf niet financieel uithongeren

Pollack maakt de vergelijking met diëten. Jezelf uithongeren is niet gezond. Je kan beter matigen met eten. Hetzelfde geldt voor je financiën.

Je moet nog steeds geld uitgeven aan de dingen die belangrijk voor jou zijn. Kan je niet zonder een duur bakje koffie elke ochtend of moet je jouw batterij elke zomer opladen door op vakantie te gaan naar een mooi land? Geef dan ook geld uit aan dat soort dingen, maar kies slim waar je je geld aan uitgeeft.

Check ook: Tien gewoontes van rijke mensen die jij niet hebt

4. Betaal je creditcardschuld elke maand af

Het is makkelijk om op krediet dingen te betalen met je creditcard en het brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn bij de meeste maatschappijen de aankopen die je met de creditcard doet, verzekerd en spaar je punten.

Het is dan ook prima als je een creditcard gebruikt, zegt Pollack, maar betaal wel elke maand je schuld af. Want de rente op creditcardschuld is niet mis. 

De professor raadt mensen ook aan om na te gaan waar je elke maand geld aan uitgeeft. Heb je een abonnement bij een sportschool, maar ben je daar nooit meer te vinden? Zeg dat abonnement dan zo snel mogelijk op als dat mogelijk is.

5. Spaar automatisch

Als je elke maand automatisch geld van je betaalrekening naar je spaarrekening laat overmaken dan neem je de verleiding weg om iets met dat geld te doen.

Het was voor Pollack in het begin een van de moeilijkste dingen om geld te sparen, maar nu is het misschien wel het makkelijkst om te doen voor hem.

Fixen van geldproblemen neemt stress weg

Op het moment dat Pollack eindelijk zijn geldproblemen achter zich had gelaten, werd hij een stuk relaxter en begon hij betere beslissingen te maken. Zijn hele leven werd op dat moment namelijk niet meer geconsumeerd door de zorgen over geld.

Die zorgen laat je in sommige gevallen niet zomaar achter je maar als je een aantal jaar serieus bezig bent met je geld dan ga je het verschil in je leven merken.

Lees ook: Deze vier mensen leven al jaren zonder geld

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›