IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hier op als je een andere auto gaat leasen

Als je een auto van de zaak hebt en aantoonbaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers per jaar maakt, dan heb je met bijtelling niets te maken. Maar wat gebeurt er als je in december nog een nieuwe auto neemt en daar wèl privé mee gaat rijden?

Aantal kilometers: een optelsom

Het is goed om er dan aan te denken dat het kilometermaximum geldt voor beide auto's. Dit wordt vaak vergeten. De regel is dat de privékilometers van beide auto's aan het eind van het jaar bij elkaar worden opgeteld.

Dus wissel je tijdens het jaar van auto, dan moeten voor de beoordeling van de kilometergrens de privékilometers van beide auto's worden meegenomen.

Lees ook: Zo houd je de bijtelling zo laag mogelijk

Bijtelling voor beide auto's

Hoe kan dit er in de praktijk uitzien? Stel: je rijdt in 2016 van januari tot en met oktober in een auto van 50.000 euro met een bijtelling van 25%. Deze auto gebruik je aantoonbaar niet privé. Op 1 november krijg je een andere auto van de zaak, één van 40.000 euro met een bijtelling van 4%.

Vanwege de lage bijtelling besluit je deze auto wel privé te gebruiken. Je rijdt 1.500 km privé. Omdat je met beide auto's samen méér dan 500 kilometer privé hebt gereden, krijg je voor beide auto's een bijtelling, dus óók over de auto waarmee je aantoonbaar niet privé hebt gereden.

De bijtelling wordt dan:

  • 10/12 x 50.000 euro x 25% = 10.417 euro
  • 2/12 x 40.000 x 4% = 267 euro

De totale bijtelling komt daarmee op 10.684 euro, ofwel op 7,12 euro per privé gereden kilometer.

Hoge bijtelling voorkomen

Dit kun je alleen voorkomen door met je oude èn nieuwe auto samen aantoonbaar niet meer dan vijfhonderd kilometer te rijden in één kalenderjaar. Besluit dan om de auto óf pas in het nieuwe jaar privé te gaan gebruiken, óf pas in het nieuwe jaar aan te schaffen.

Lees ook: De invloed van een leasecontract op de hoogte van je hypotheek

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›