IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit doet een hedgefonds (en waarom het mogelijk niets voor jou is)

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: hedgefonds.


Hedgefonds. Dat is, zo schrijft De Financiele Begrippenlijst, een "verzamelbegrip voor alternatieve beleggingsfondsen met als kenmerken een ongereguleerde organisatorische structuur, een brede waaier aan toegestane beleggingsinstrumenten (zoals derivaten), niet-traditionele beleggingsinstrumenten en een zeer actief beleggingsbeleid, met sterke gedragsprikkels (aan resultaten gekoppelde vergoedingen) voor fondsbeheerder". 

Een hele mond vol. Laten we er wat dieper induiken. 

Structuur van een hedgefonds

"Een ongereguleerde organisatorische structuur". Dat klinkt nog een beetje onduidelijk en in eerste instantie niet heel aantrekkelijke voor beleggers.

Met een ongereguleerde organisatorische structuur wordt bedoeld dat er niet in regels vaststaat hoe de structuur van een hedgefonds moet zijn. Er is geen specifiek juridisch kader: fondshuizen of de oprichters van een fonds bepalen zelf een groot deel van hun voorwaarden en kunnen beleggers daarnaast diverse beperkingen opleggen. 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat fondsbeheerders willen dat je een 'geaccrediteerde belegger' bent. Vaak zijn dat banken, institutionele beleggers of beleggers met een vermogen van meer dan een miljoen of die enkele tonnen per jaar verdienen. Particuliere beleggers worden dan dus uitgesloten van participatie in het fonds. 

Ook kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je bij het ene fonds meer beheerkosten betaalt dan bij het andere. De in- en uitstapmogelijkheden kunnen beperkt zijn en uitstappen kan je daarnaast geld kosten. 

Hoge kosten

Om een beeld te schetsen van de kosten: een beheervergoeding van 1,5%, uitstapkosten van 1% én een prestatievergoeding van 20% van het gerealiseerde rendement zijn niet ongebruikelijk. Tot voor kort waren deze tarieven bijna standaard, maar dit lijkt steeds meer te veranderen.

In de afgelopen jaren was er veel kritiek op de rendementen die hedgefondsen behaalden, terwijl er grote risico’s worden genomen en fondsbeheerders veel verdienden aan de hoge vergoedingen. 

Als gevolg kennen hedgefondsen nu wereldwijd een uitstroom aan kapitaal, waardoor zij geneigd zijn de kosten naar beneden te brengen of de kosten helemaal te schrappen als de doelstellingen niet worden gehaald. De hoge kosten zorgen er mede voor dat een hedgefonds relatief duur is voor een particuliere belegger. 

Zie ook: Belangrijk voor beleggers: doe het anders dan de kudde

Verschillende financiële instrumenten

"Een brede waaier aan toegestane beleggingsinstrumenten", duidt in principe op de vrijheid die een hedgefonds heeft om zijn strategie te kiezen. Daar komt de naam hedgefonds ook een beetje vandaan: hedge staat voor afdekken, in dit geval het afdekken van risico's door middel van verschillende financiële instrumenten.

Zo kan een fondsbeheerder short gaan, kiezen voor opties, besluiten te investeren in futures of ervoor kiezen een hefboom toe te passen. 

Dit maakt een hedgefonds in principe vrij flexibel, omdat de "koop-en-houden" beleggingen zich aan de veranderende marktomstandigheden kunnen aanpassen. Bovendien brengen de beleggingsinstrumenten extra diversificatievoordelen met zich mee. Maar daarmee ook hogere risico's. 

De fondsen worden dus weerbaarder voor marktomstandigheden. En dat kan positief zijn: als het slecht gaat op de beurzen, dan hoeft dat niet te betekenen dat hedgefondsen daar onder lijden. De fondsen streven dan ook naar een absoluut rendement, het rendement dat door het fonds zelf als doelstelling is gesteld.

Dit in tegenstelling tot de traditionele beleggingsfondsen, die doorgaans tot doel hebben om beter te presteren dan de markt. 

De andere kant van het verhaal is dat de fondsen dus ook (flink) negatieve rendementen kunnen realiseren, met name bij plotselinge veranderingen in de markt. Ook zijn de voor traditionele fondsen ongewone instrumenten voor minder ervaren beleggers vaak complex en moeilijk te doorgronden.

Al met al kan een hedgefonds een goede aanvulling zijn voor met name de portefeuille van een vermogende belegger. Voor de kleinere belegger zijn de kosten vaak hoog en is de structuur van een fonds ingewikkeld vanwege de ongereguleerde organisatorische structuur.  

Lees ook: Knoop dit in je oren als je in ETF's wilt handelen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›