IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is de AEX-index een achterblijver?

Blijft de AEX achter bij andere indices? Vorige week reageerde een lid van het IEX-forum op het vermeende achterblijven van de index bij buitenlandse indices.

"Amsterdam is als altijd weer de zwakste beurs en omdat dat vrijwel iedere dag, week of jaar aan de hand is vermelden we dat maar niet?"

Ik beloofde er eens naar te kijken. Is de AEX inderdaad zo'n beroerde index? Om eerlijk te zijn, ik heb dat gevoel ook weleens. Maar dan meer ten opzichte van de Amerikaanse indices. Je ziet vaak enorme koersuitslagen bij ons, terwijl de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq dan slechts licht in de min openen.

Vergelijking AEX met andere indices

Collega Nick heeft een aantal indices op een rijtje gezet om te zien hoe de AEX het nu daadwerkelijk doet. Belangrijk is dan wel om het uitbetaalde dividend mee te rekenen.

Dat betekent dat we bij de meegenomen indices uitgaan van de herbeleggingsindex. Dat is de index, inclusief de uitbetaalde dividenden. Stel dat het gemiddelde dividendpercentage van de AEX 3,5% is, dan zal de herbeleggingsindex elk jaar 3,5% bij de AEX (waar de dividenden van de koersen afgehaald worden) weglopen.

We nemen de volgende indices in onze berekening mee:

Daarnaast rekenen we alles terug naar euro's. De tijdsframes waarin we dit gaan bekijken zijn twintig jaar, vijf jaar en year-to-date (YTD), dus vanaf 1 januari van dit jaar.

Lees ook: Alles wat je moet weten over dividend

1. Tijdsframe vanaf 1 januari

Om met de laatste maar te beginnen: vanaf 1 januari doet de AEX het best goed. De bruine lijn is de AEX. Afgezien van de Amerikaanse index S&P500, doet de AEX het zelfs uitstekend. Alle drie de andere Europese indices noteren tot vandaag aan toe nog in de min.

De Engelse FTSE 100 staat in de eigen valuta in de plus, maar dat heeft vooral te maken met de daling van het Britse pond dit jaar. Het pond staat dit jaar 15% lager door het Brexit-verhaal.

Dat de AEX het dit jaar beter doet dan de andere indices wordt gedreven door het herstel van Royal Dutch Shell. Dat boekte dit jaar al 8,3% koerswinst, maar betaalde daarbovenop ook vier maal het royale dividend uit van 47 dollarcent per kwartaal. 

In totaal bedraagt het brutorendement op Shell dit jaar dan ook het dubbele: 8,3% koerswinst en 8,3% dividendrendement, ten opzichte van het jaarslot van 21,09.

Check ook: Hoogdividendaandelen kopen? Eerst je huiswerk doen!

2. Tijdsframe vijf jaar

Op vijfjarig tijdsframe houden DAX en CAC de AEX bij. De Engelsen doen het echter een stuk slechter. Dat zie je vooral in begin 2015 en sinds de zomer van dit jaar (Brexit). Ook hier de Amerikanen als sterke outperformer.


3. Tijdsframe twintig jaar

Oei, dat ziet er minder fraai uit. Op langere termijn doet de AEX het inderdaad slechter dan de andere indices. De Engelsen houden we nog bij, maar Duitsland en Frankrijk zijn ons voorbij en de Amerikanen zijn volledig uit het zicht.

 

Conclusie

Dit is even een snel overzicht. Het geld van beleggers wereldwijd gaat in eerste instantie vooral naar de Amerikaanse aandelen. Dat de AEX op langere termijn teleurstelt, heeft vooral te maken met de samenstelling van de AEX in die tijdsperiode.

Misschien ken je de bedrijven Getronics, UPC, KPNQuest, Versatel, Buhrmann, CMG, VanderMoolen. Deze en anderen zorgden jaren geleden voor een voortdurende stroom van ellende voor beleggers in de AEX.

Lees ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

AEX 703 in 2000

De eindstand van de AEX op 31 december 1996 was 648 punten, in euro's 293. Een paar jaar later stonden we opeens boven de 700. Daar zitten we momenteel nog ver onder, met de hatelijke 450 die telkens weer oplicht.

De herbeleggingsindex is de piek van 2000 (AEX 703,18) en 2007 (AEX 561,90) alweer lang voorbij. Duidelijk is wat het effect van het uitbetaalde dividend is. Dat is dan ook de belangrijkste les: koerswinst mag dan als eerste in het oog springen, de dividenden doen het zware werk.

En of de opmerkzame lezer gelijk heeft? Dit jaar niet, op lange termijn wel. Maar wie gelijk wil hebben, kan gelijk krijgen, altijd. Kies gewoon het juiste tijdsframe erbij.

Check ook: Herbeleg je dividend (en meer tips voor succes op de beurs)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›