IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat jij je beetnemen door een gehaaide aandelenverkoper?

Vorige week waarschuwde de AFM, de toezichthouder op de financiele markten, opnieuw voor boiler rooms. Dat zijn een soort kantoortjes met snelle jongens, die je opbellen en je mooie winsten voorspiegelen als je bepaalde aandelen van ze koopt. 

Misschien heb je deze film wel eens gezien. Boiler Room, met Ben Affleck. Kijk maar eens hoe ze die jongens gek maken.


't Is maar een film natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel. Die aandelen die ze je willen verkopen bestaan helemaal niet, of ze zijn zo goed als waardeloos. De bellers hebben ze eerst opgekocht voor 'n paar cent om ze aan jou voor het dubbele, of driedubbele, te verkopen.

Lees ook: Blijf uit de buurt van boiler rooms

'Ik trap daar niet in'

De meeste mensen denken dat zij er niet in zullen tuinen. Maar vergis je niet: je hebt te maken met professionals. Die jongens zijn erop getraind en kunnen een verhaal zeer overtuigend brengen.

En één van de menselijke zwaktes is dat we gevoelig zijn voor zaken als angst en hebzucht. Wanneer we gemakkelijk wat kunnen verdienen zijn we minder sceptisch dan wanneer we eerst veel huiswerk moeten doen.

Bellijsten

Volgens de AFM werken boilerrooms met bellijsten. Op die lijsten staan namen van mensen die interesse hebben in beleggen. Geen idee hoe ze daaraan komen, maar wanneer je daar op staat, kan je op een telefoontje rekenen dat je grote voorspoed belooft.

Lees ook: Hé sukkel, ben je al gewaarschuwd door de AFM?

Eerder dit jaar onderschepte de AFM zo'n bellijst, waar 227 namen op stonden van mensen die benaderd zouden kunnen worden. Die mensen zijn allemaal door de AFM gewaarschuwd. 

Vorige week maakte de AFM weer zes namen bekend van boilerroom-bedrijven. Die werken vaak vanuit het buitenland en zijn zodoende moeilijker buiten bedrijf te stellen, laat staan op te pakken.


Te mooi om waar te zijn?

Wat moet je nou doen als je door die gehaaide jongens gebeld wordt? De AFM geeft 7 tips die je hier kunt lezen. Door de bank genomen (dit bedoel ik niet letterlijk) komt het hier op neer: gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak niet waar. 

Als je geld moet overmaken naar het buitenland, er weinig risico is maar wel een hoog rendement en je onduidelijke kosten krijgt voorgeschoteld is er maar één remedie: wegwezen!

 Lees ook: Wat je moet doen als de Wolf of Wall Street belt

Verbreek gewoon de verbinding. En dat is vaak nog niet zo eenvoudig, want de wolven van Wall Street en daarbuiten zijn vaak goed van de tongriem gesneden en ze weten je met mooie praatjes al gauw een rad voor ogen te draaien.

Onthoud echter altijd dat wanneer iemand je zomaar belt om een mooi aanbod te doen, er sowieso wel iets aan de hand moet zijn. De Britse politie heeft een kort filmpje gemaakt waarin een en ander uitgelegd wordt, met een paar goede tips.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›