IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een absolute returnfonds is geen garantiefonds

Beleggers willen graag positieve rendementen, zowel in stijgende als dalende markten. Dat is precies de belofte – of in ieder geval: premisse – die absolute returnfondsen doen. Een absolute returnfonds wil onder alle omstandigheden overeind blijven.

Door de financiële crisis van 2008 is de vraag naar deze beleggingsfondsen gestegen. In Europa is het belegd vermogen van absolute returnfondsen gegroeid van 159 miljard euro eind 2013 tot meer dan 260 miljard euro een jaar later.

Lees ook: Wat is een mixfonds?

Er zijn honderden absolute returnfondsen, die een breed scala aan strategieën gebruiken. Sommige fondsen beperken zich tot aandelen en obligaties, terwijl andere grondstoffen, futures, opties en andere derivaten, valuta's, kredietrisico, leverage en al het andere wat je kunt bedenken inzetten. Hedgefundstrategieën, noemt Morningstar die vaak complexe cocktail van strategieën en producten.

Risico-aversie staat voorop

Risico-aversie staat in absolute returnoplossingen voorop. Alle beschikbare ideeën en instrumenten staan de fondsmanager ter beschikking om het beleggingsscheepje boven water te houden.

Dat leidt tot twee smaken: de belegger bepaalt vooraf hoeveel risico hij wil lopen, en de fondsmanager probeert binnen de ruimte zoveel mogelijk rendement te maken. Of de belegger bepaalt vooraf het doelrendement, en zet zo de fondsmanager aan het werk.

Lees ook: Dit zijn de smakelijkste beleggingsfondsen van 2016

Dat is gelijk het probleem: als belegger weet je niet wat deze fondsen bezitten, hoe zij hun rendementen behalen en welke risico's je loopt. Absolute returnfondsen zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen, beloven het onmogelijke en vragen stevige vergoedingen. Prestatiepremies zijn bijvoorbeeld gebruikelijk als de fondsmanager het beter doet dan het gemiddelde.

Beleggers die streven naar absolute rendementen met behulp van beleggingsfondsen worden waarschijnlijk teleurgesteld, concludeerde Morningstar in een onderzoek vorig jaar. Het is zo goed als onmogelijk om het rendement te allen tijde op het droge te houden. Dit jaar bleek zelfs dat twee derde van de absolute returnfondsen voor beleggers in het Verenigd Koninkrijk negatieve rendementen laten zien.

Geen garantiefonds

Dat een absolute returnfonds geen garantiefonds is, bevestigen ook eerdere studies. Uit onderzoek gepubliceerd in de Morningstar Advisor medio 2012 kwam naar voren dat van de 25 absolute returnfondsen die voor 2011 waren gelanceerd, er maar 9 (36%) een positief rendement hadden behaald. Andere onderzoeken komen tot nog lagere percentages in andere jaren.

Wat absolute returnfondsen hebben aangetoond, is dat ze in staat zijn geld te verliezen in stijgende en dalende markten. De vrijheid om te kiezen uit een breed scala producten en strategieën vertaalt zich niet per se uit in een gegarandeerd positief rendement. Je moet als belegger goed je huiswerk doen voordat je in een absolute returnfonds stapt.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›