IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom Prinsjesdag op de derde dinsdag van september valt

Het is de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Maar wat gebeurt er vandaag allemaal? En wat is de geschiedenis van deze dag? Feiten op een rij.

Lees ook: Miljoenennota 2017: dit weten we tot nu toe

De troonrede op Prinsjesdag

In 1814 werd het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer voor het eerst officieel geopend op Prinsjesdag. Het is de dag waarop de koning of koningin ten overstaan van het parlement de troonrede (met daarin alle plannen voor het nieuwe jaar) uitspreekt.

Tot 1848 was de inhoud van de troonrede officieel een zaak van de koning. Pas na 1848 bepaalden de ministers wat hier in moet staan.

Derde dinsdag van september

Prinsjesdag is niet altijd op de derde dinsdag van september geweest. Het viel in het begin op de 1e maandag in november, later op de 3e maandag in oktober.

Maar omdat dit te weinig tijd was om de plannen voor 1 januari van het nieuwe jaar af te handelen en goed te keuren, werd het vervroegd naar de 3e maandag in september. Dat zou beter passen.

Pas in 1887 werd dit de 3e dinsdag in september. Dit omdat de reistijd voor veel Kamerleden naar Den Haag lang was en met name christelijke partijen niet wilden dat hun leden op zondag al naar Den Haag moesten afreizen.

Check ook: Hoeveel ga jij er volgend jaar op vooruit?

Miljoenennota en Rijksbegroting

Sinds 2013 opent onze Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer en spreekt hij de Troonrede uit in de Ridderzaal (Den Haag).

Om 15.15 uur overhandigt de minister van Financiën de Tweede Kamer het beroemde koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting.

Ieder jaar is dit weer een belangrijk moment. Want hierin staat hoeveel geld er voor de verschillende plannen beschikbaar is en waar dat geld vandaan komt (de bezuinigen en uitgaven dus).

Prinsjesdag: hoedjesdag

Veel vrouwen die het uitspreken van de troonrede bijwonen, dragen naar gebruik van de laatste jaren opvallende hoeden, die later in de media worden besproken. Deze traditie ontstond in 1977, toen Kamerlid Erica Terpstra naar eigen zeggen de grijze massa wilde veranderen.

Verjaardag Willem V: landelijke feestdag

Sinds september 1930 heet Prinsjesdag ook daadwerkelijk Prinsjesdag. De oorsprong daarvan ligt in de 18e eeuw, in de tijd dat stadhouder Willem V regeerde.

Op zijn verjaardag, 8 maart, werd ieder jaar feest in het hele land gevierd. Dat feest werd Prinsjesdag genoemd. Waarom deze naam is overgegaan naar de opening van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede kamer, is overigens onduidelijk.

Lees ook: Hier houden we je op de hoogte van Prinsjesdag 2016


Dorien Aaftink is communicatieadviseur bij Adfiz - branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs - en blogt op haar eigen website Finance Chick over geldzaken. Motto: geldzaken kunnen leuk, eenvoudig en bespreekbaar zijn. Met dat in gedachten schrijft ze ook regelmatig voor IEXGeld.
Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›